Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, виступаючи 3 грудня на конференції NATO Engages у Лондоні, нагадав лідерам країн — членів НАТО, що Україна щодня захищає східний фланг Північноатлантичного альянсу. «Ми, подобається вам це чи ні, захищаємо ваш східний фланг. А іноді ми чуємо: «Хто вас про це просить?» — зауважив Пристайко.

Коментуючи заяву президента Франції Еммануеля Макрона, що сьогодні тероризм є більшою загрозою, ніж Росія, міністр заявив, що не бачить відмінностей між тероризмом і Росією. «Коли ви питаєте: що є найбільшою загрозою — тероризм чи РФ, я не відчуваю суттєвої різниці між ними, адже, за визначенням, терорист — це той, хто застосовує силу для досягнення певної політичної мети. Ви хочете сказати, що Росія не робить те саме? Вона вбиває українців, вона застосовує біологічну та хімічну зброю в ЄС. Росія це робить задля досягнення певної політичної мети, отже, політика РФ — це тероризм найвищого — державного — рівня», — наголосив Пристайко, повідомляє Укрінформ. І Путін розуміє лише мову сили. Домовитися з ним майже безперспективно, й українці перевірили це на собі, зауважив Пристайко. Він упевнений, що саме НАТО має унікальну можливість впливу на РФ. «Те, що здатний робити Альянс, — це єдина мова, яку розуміє Путін», — сказав міністр.

Говорячи про зустріч у «нормандському форматі», заплановану на 9 грудня в Парижі, глава МЗС заявив, що ці переговори в жодному разі не мають призвести до поступок за низкою напрямків. «Про ці червоні лінії президент уже казав, і в нас нічого не помінялося», — зауважив журналістам міністр. «Для нас червона лінія — зміни до Конституції. Також червоні лінії — те, що ми не допустимо впливу на наші зовнішньополітичні пріоритети; кордон має бути українським; не можна проводити вибори, доки там перебувають озброєні люди і незаконні збройні формування, і так далі», — цитує Пристайка «Європейська правда».

Україна вимагає встановлення контролю за українсько-російським кордоном в окупованих частинах Донецької та Луганської областей. «Можна обговорювати різні варіанти — наприклад, спільний контроль із ОБСЄ. Але все одно контроль за кордоном має бути», — наголосив він. Також міністр повідомив, що принциповою позицією Києва є відсутність прямих переговорів України із самопроголошеною «владою» окупованих територій. «Це також одна з червоних ліній, про які, вже говорив президент Зеленський».

Конференція, в якій взяв участь Вадим Пристайко, відбувалася на полях саміту НАТО.