Цими днями у Верховній Раді вперше проводиться тиждень прав людини. У його рамках відбулася панельна дискусія «Захист прав мешканців окупованих територій: можливі рішення». 

Як зауважив, відкриваючи зібрання, голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець, розв’язання цієї проблеми — «найбільш неоднозначне та політичне рішення, яке має прийняти цей парламент». Він поінформував: нещодавно зареєстрований законопроект, який дасть змогу мешканцям окупованих територій отримувати пенсії за простішою схемою, вже викликав хвилю негативу в суспільстві. Утім, наголосив народний депутат, «мусимо виходити з того, що кожна людина має бути абсолютно рівною в правах зі своїми співвітчизниками».

Пенсія — це власність громадянина, каже законотворець. І висловлює здивування з приводу того, що держава ставить додаткові перепони для отримання людьми вже заробленого.

Голова підкомітету з питань тимчасово окупованих територій України профільного комітету Костянтин Касай під час дискусії звернувся до статистики. За даними Мінсоцполітики, станом на 21 жовтня 2019 року, в Україні обліковано 1 мільйон 413 тисяч 600 внутрішньо переміщених осіб із Донбасу та Криму. У тому числі понад 785 тисяч пенсіонерів, 240 тисяч дітей та 48 тисяч осіб з інвалідністю. Парламентарій нагадав, що соціальні права не обмежуються лише отриманням пенсій та виплат на дітей. Каже, внутрішньо переміщені співвітчизники звертаються з проханнями про працевлаштування, допомогу в здобутті освіти та задля професійної підготовки, просять вирішити житлові питання або ті, які стосуються охорони здоров’я тощо. Водночас, акцентував він, міжнародні експерти у висновках вказують на те, що наша країна не вживає достатніх заходів для до-тримання прав своїх громадян, які постраждали внаслідок анексії Криму та війни на сході. Нам вказують на те, що відповідні зобов’язання ми взяли на себе, ратифікуючи Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права, ще в жовтні 1973 року.

У комітеті наголошують, що внутрішньо переміщені особи та ті, хто залишився на окупованій території, стикаються із проявами дискримінації, які здебільшого є прямим наслідком законодавчо встановлених обмежень у доступі до реалізації певних прав та свобод. Більшість членів комітету самі є внутрішньо переміщеними особами і відстоюватимуть права своїх співвітчизників.

Для того, щоб вирішити коло окреслених завдань, народні депутати зареєстрували проект змін до деяких законів із приводу реалізації права на пенсію № 2083-д. Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова у цьому контексті заявила: «Ми станемо тією Верховною Радою, яка закриє дискримінацію, що відбувалася, в тому числі, і з виплати пенсій. Хоча не впевнена, що це станеться дуже швидко, бо заборгованість велика і треба напрацювати механізми, як із нею справлятися». У законопроекті, зокрема, передбачається, що за умови втрати документів право на пенсію можна буде відновити на підставі даних, які містяться в базі Пенсійного фонду, пропонується надати можливість докуповувати стаж людям, які під час роботи на тимчасово окупованій території не могли сплачувати страхові внески в бюджет України тощо. Утім, парламентарії наголошують, що в документі не йдеться про виплату пенсій на непідконтрольних територіях. Робота над його вдосконаленням триває.

Факт

Борг перед пенсіонерами з Донецької та Луганської областей, які до війни отримували пенсії, а тепер — ні, ще влітку сягнув 62 мільярдів гривень.