Одна з головних проблем — це кадровий голод: з одного боку, відсутність достатньої кількості суддів та наявність великої кількості вакансій, а з другого — заповнення судів за тими вакансіями, які є.

Донедавна мали ситуацію, коли 12 судів в Україні не здійснювали правосуддя впродовж більш як року через те, що в судах не було жодного штатного судді, або якщо й були штатні судді, то вони не мали повноважень на здійснення правосуддя.

Нині маємо майже дві тисячі вакансій, які повинні бути заповнені для того, аби судова система функціонувала відповідно до визначеної штатної чисельності. При цьому майже 2300 суддів не закінчили кваліфікаційного оцінювання, серед цих суддів є так звані судді-п’ятирічки, у яких строк повноважень закінчився два-три роки тому. У результаті ці судді без повноважень, бо їхнє кваліфікаційне оцінювання не було завершено і вони впродовж років не здійснювали правосуддя, маючи статус суддів, але вони є штатним суддями і отримують заробітну платню. Сьогоднішня Вища рада правосуддя активно займається розв’язанням цієї проблеми. Вже розглянуто 143 матеріали з позитивним висновком щодо внесення подання Президенту України про призначення їх на посади, 94 — подано до Офісу Президента. Загалом щотижня ведеться розгляд майже півсотні кандидатур. На жаль, паралельно існує проблема, коли оголошення конкурсу (спроба здійснити заповнення вакансій за рахунок добору на посаду суддів) оскаржено і перебуває на розгляді у Верховному Суді. Як результат, 467 рекомендацій зупинено, зазначив А. Овсієнко.

Також народні депутати на засіданні рекомендували включити до порядку денного парламенту законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про громадські об’єднання», яким пропонується надати можливість членства у громадських організаціях юридичним особам, а не лише фізичним, та проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові», яким надається можливість змінити по батькові на власний розсуд.