Українці сьогодні мають такі само гарантії якості й безпеки медичних препаратів, як і європейці, запевнив голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов. Це стало можливим після введення низки європейських норм і вимог до виробництва, імпорту й ліцензування медикаментів, закріплених на законодавчому рівні.

На жаль, ціни на ліки продовжують зростати. Така тенденція спостерігається в усьому світі. Але не секрет, що одні й ті ж препарати в країнах ЄС коштують дешевше, ніж в Україні. За словами Олексія Соловйова, держава надалі має намір регулювати ціни на медпрепарати, враховуючи позитивний досвід забезпечення ліками хворих на гіпертонію.

Обіцяють також поліпшити доступність пігулок і таблеток. Сьогодні їх реалізацію здійснює понад 20 тисяч аптек і аптечних пунктів. При цьому в сільській місцевості за минулий рік їх стало на 6% більше. У Держлікслужбі зазначають: аптеки стали більш свідомими — на 50% зменшилася кількість порушень, які можуть бути приводом для анулювання ліцензій.

А цього року на них чекають великі зміни. Мовляв, відбуватиметься подальше вдосконалення аптечної практики відповідно до європейських стандартів, що дасть змогу перейти від простої торгівлі лікарськими засобами до надання фармакологічних послуг. А це значить, що аптеки братимуть участь у програмах профілактик і кампаніях, що пропагують здоровий спосіб життя, консультуватимуть споживачів щодо прийому тих чи інших препаратів. Крім того, відвідувачеві провізор зможе поміряти тиск, рівень цукру в крові, а за необхідності — надати невідкладну медичну допомогу.

Експерти констатують зростання вітчизняного фармакологічного ринку 2013 року на 14% (його обсяг становив 36 млрд. грн.). 65% проданих медикаментів становлять препарати українського виробництва. Середня вартість наших таблеток становила 10,9 грн., а іноземного виробника — 47,9 грн.

Найпопулярнішими аптечними препаратами визнано кардіомагніл, но-шпу, цитромон, спазмалгон, ессенціале, лінекс тощо. Упаковки з такими назвами найчастіше запитували споживачі. При цьому фахівці звертають увагу на те, що ці препарати не застосовуються під час лікування хронічних захворювань. Просто люди продовжують активно займатися самолікуванням, прислухаючись до телевізійної реклами лікарських засобів, а не до рекомендацій лікаря.

ВООЗ попереджає: неправильний і неконтрольований прийом медикаментів може призвести до погіршення здоров’я й навіть смерті. Майже половину придбаних без рецептів ліків купують під дією реклами. За словами голови Держлікслужби, якщо дослухатися до нав’язливих «рекомендацій» одного з рекламних роликів, герої якого вчать європейців «банкетувати», то за кілька місяців може відмовити підшлункова залоза...

Олексій Соловйов заявив, що цього року очолювана ним служба разом з іншими органами центральної влади планує ініціювати законопроект, який би повністю заборонив рекламу ліків у засобах масової інформації.

Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.