Ті, хто шанує цей давній оберіг нашого народу, можуть взяти участь у всеукраїнському флешмобі «Зроби фото з хусткою».

Депутат Вінницької облради Людмила Станіславенко закликала земляків показати свої найкращі хустки. Адже у декого вони є справжнім сімейним скарбом, що передається з покоління у покоління.

— Якщо вишиванка це наш генетичний код, то хустка — оберіг та символ життя, — написала на своїй сторінці у Фейсбуці Людмила Станіславенко. — Роздумуючи над цим, вирішила: зроблю все можливе, аби щороку 7 грудня дівчата на усіх континентах одягали українську хустку і це бачив увесь світ.

Фінальна частина свята у Вінниці відбудеться у молодіжному центрі «Квадрат». Його учасникам представлять світлини з флешмобу.

Упродовж чотирьох десятиліть збирала хустки й заслужена журналістка України, телеведуча Ганна Секрет. Влітку вона презентувала виставку під назвою «Долі пелюстка — мамина хустка». Традиційні свята «Тернова хустина» організовувала на своїй батьківщині у Мурованих Курилівцях і автор вірша з такою назвою, талановита українська поетеса Ганна Чубач. На жаль, її уже немає з нами. Розкішні виставки тернових хусток проводять і у низці сільських будинків культури...