На початку засідання Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав співвітчизників із Днем Збройних Сил України. «Це дійсно свято, — сказав він, — але свято з гірким присмаком. Хочу подякувати від себе і від усього депутатського корпусу нашим воякам, які несуть службу в лавах Збройних Сил, захищають нас на фронті й дають змогу мирно жити містам та селам більшої частини нашої держави. Це неоціненний труд, який ми з вами повинні шанувати». Д. Разумков побажав сучасним лицарям здоров’я та якнайшвидшого повернення додому, до рідних та близьких, живими та здоровими.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто вже не зможе повернутися із бойового завдання.

Глава парламенту поінформував, що 5 грудня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала обраного на позачергових виборах на загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі народного депутата Сергія Манзія. Учора він склав присягу з трибуни Верховної Ради і поповнив лави фракції «Слуга народу».

Іще на Погоджувальній раді темою для години запитань до уряду визначили боргову політику України. Говорити намітили про результати 2019 року та стратегію на найближчі два роки. Змінили також і порядок проведення цієї години. Для виступу міністра фінансів визначили десять хвилин, до 35 хвилин відвели для запитань від фракцій та груп, а решту часу мали витратити на запитання до членів уряду від народних депутатів. У такому форматі вчора працювали вперше.

Міністр фінансів Оксана Маркарова зазначила, що до запозичень на різних етапах розвитку звертаються будь-які країни. Свого часу сталося так, що під час валютних коливань наш зовнішній борг сягнув майже 80 відсотків розміру ВВП, зазначила урядовець. Нині його вдалося зменшити до 60 відсотків (за словами міністра, до так званого золотого стандарту), а наступного року сподіваються знизити цей показник навіть менш як до 50 відсотків. Під час діагностики боргу виявилося, що основні складнощі пов’язані з тим, що наш борг прив’язаний до іноземної валюти, а також із вартістю обслуговування, передусім внутрішніх боргів. Певні ризики в міністерстві списують на короткостроковість взятих запозичень. Надалі мають намір збільшити частку боргу в національній валюті, зробити графік виплат більш рівномірним, видовжуючи терміни, зміцнювати стосунки з інвесторами.

«Ми будемо працювати над зниженням вартості обслуговування боргу, — сказала О. Маркарова. — Менше десяти відсотків видатків у 2024 році має йти на ці потреби. Будемо подовжувати середній термін, збільшувати гривневу частку, щоб менше позначалися ризики від валютних коливань. Ми збільшуватимемо пільгове кредитування інфраструктурних проектів, це дуже важливо для підтримки економічного зростання. І ми, безумовно, будемо знижувати відношення державного боргу до ВВП».

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук подякував народним депутатам за проведену цього сесійного тижня роботу. «Ви дуже круті й багато правильних речей зробили для країни», — сказав глава уряду. Коментуючи перспективу зниження тарифів, він наголосив, що уряд робить все можливе для того, щоб уже цієї зими українці могли отримати менші платіжки. Але відчутне зниження, якого очікують у суспільстві та про яке говорив Президент, стане можливим тільки тоді, коли вдасться привести до ладу комунальне господарство. Мовляв, рівень втрат у мережах деяких міст перевищує навіть 50 відсотків. Урядовець висловив готовність провести зустріч із народними депутатами, щоб обговорити можливі шляхи вирішення цієї проблеми.

Після завершення години запитань до уряду заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк оголосила низку депутатських звернень та запитів.

Проголосувавши за роботу без перерви, народні депутати перейшли до розгляду проекту змін до деяких законодавчих актів, які стосуються вдосконалення окремих питань державної служби та електронного документообігу (№ 2260). Як зауважив голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко, під час підготовки документа до другого читання від 29 суб’єктів права законодавчої ініціативи надійшло 302 поправки та пропозиції. Із них 88 враховано, 30 враховано частково, а 50 — редакційно та 134 відхилено. Окремі положення законопроекту на засіданні комітету розглядалися повторно, з огляду на зауваження, які надійшли від Головного юридичного управління апарату Верховної Ради. Як наслідок — сформовано додаткову порівняльну таблицю. Після розгляду всіх поправок законопроект було ухвалено в цілому.

За процедурою ad hok (одноразового відхилення від правил) учора проголосували у першому і в другому читанні за те, щоб редагувати поправку № 3 до закону про Державний бюджет на 2019 рік (№ 2505). Йдеться про будівництво лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Цю ініціативу підтримали 357 голосами.

Підтримавши пропозицію, щоб цієї п’ятниці обійтися без виступів у форматі «Різне», парламентарії перейшли до розгляду в другому читанні проекту закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (№ 2179). Член комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк наголосила на тому, що в сучасному світі мільйон доларів долає тисячі кілометрів за 50 мілісекунд. Глобалізація економіки дає широкі можливості для зловмисників, які генерують значні грошові потоки, отримані незаконним шляхом, наголосила парламентарій. І частина цих коштів має українське походження. Запропонований закон дозволить іти на крок попереду від зловмисників, вважають у профільному комітеті. «Законопроект встановлює справедливі та пропорційні санкції для тих суб’єктів, які залучаються до професійного відмивання грошей, створюючи передумови адекватного стримування злочинності в усіх її проявах», — зазначила О. Василевська-Смаглюк. Вона також поінформувала, що під час підготовки до другого читання надійшло понад 1300 поправок. Із них врахували майже півтисячі.

Під час їхнього розгляду особливо активно наполягали на поправках представники «Батьківщини» та «Європейської солідарності». Наголошувалося на тому, що закони такої ваги потребують досконалого аналізу та фахового обговорення, адже вони лежать у полі діяльності не одного кодексу та інших галузевих законів. Народні депутати скаржилися на те, що не мали часу навіть ознайомитися із таблицею поправок і просили повернути закон на повторне друге читання. Утім, за його ухвалення в цілому проголосували 246 народних депутатів.

Також було прийнято за основу проект змін до закону про фізичну культуру і спорт щодо діяльності Спортивної студентської спілки України та Української федерації учнівського спорту.
Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував про те, що в парламенті створено міжфракційну депутатську групу «Бренд «Держава Україна», головою якої став Володимир Воронов.

Крім того, оголошено про створення в парламенті нової депутатської групи «Довіра». До її складу увійшли 17 народних депутатів. Головою групи обрано Олега Кулініча, а його заступником — Валерія Лунченка.

Народний депутат Леся Забуранна нагадала, що нинішній тиждень у парламенті присвячувався Дню прав людини. У законодавчому органі відбулася низка заходів задля привернення уваги парламентаріїв до проблем, які виникають під час захисту прав усіх громадян. Найближчим часом у парламенті проведуть гендерний аудит його інклюзивності, унаслідок якого буде забезпечено доступ людей з інвалідністю до будівлі Верховної Ради, поінформувала парламентарій. Також вона наголосила, що народні депутати долучилися до всесвітньої акції ООН «16 днів проти гендерно зумовленого насильства». Ця кампанія розпочалася 25 листопада і триватиме до 10 грудня.

З днем народження вітали народного депутата Ігоря Негулевського.
 

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, Сергій Шахов. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua