Закріплена у законодавстві мета земельної реформи полягає у формуванні багатоукладної сільськогосподарської економіки. Необхідно створити потужний середній клас на селі у вигляді сімейно-фермерських господарств.

— Досягти цієї мети можна лише шляхом поетапного запровадження обігу сільськогосподарських земель, — наголосив промовець. — Спочатку для селян — фізичних осіб, безпосередньо зайнятих у сільському господарстві, тих, які проживають у сільській місцевості, а вже потім через три-п’ять років для всіх інших покупців, включаючи і юридичних осіб. Адже навіть багатий селянин не виграє аукціон у середнього підприємства, юридичної особи. Підтвердження: торік грошові доходи одного сільського домогосподарства становили 95 тисяч гривень, а одного сільгосппідприємства — більш як 140 мільйонів. Хто виграє цей аукціон — питання риторичне.

Друге. Ми підтримуємо виділення пільгових кредитів для придбання землі, але виключно для сільських жителів — потенційних фермерів... Тож разом з обігом треба створювати земельний іпотечний банк, який має підтримати високу вартість нашої землі.

Стосовно власності на земельну ділянку для іноземців, у нас є компромісний варіант. Як тільки Україна стає членом Євросоюзу, автоматично відкривається доступ фермерів ЄС до нашої землі.

І на завершення. Пан міністр говорив багато правильних речей, але, на жаль, в ухваленому в першому читанні законопроекті вони не прописані...

Підготувала Галина КВІТКА

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут