Майже дев’ять годин переговорів — саме стільки тривав «нормандський саміт» у Парижі в понеділок. Після трирічної перерви та кількох перенесень дат перемовин лідерів України (Володимир Зеленський), Франції (Еммануель Макрон), Німеччини (Ангела Меркель) та Росії (Володимир Путін) за останні місяці сам факт цієї зустрічі — уже досягнення. Сторони говорили як у двосторонніх форматах, так і спільно учотирьох. Новачками у «нормандській четвірці» були президенти України та Франції Володимир Зеленський та Еммануель Макрон. Уперше в Парижі відбулася й двостороння зустріч глави нашої держави з очільником Кремля Володимиром Путіним. Саміт завершився досягненням конкретних домовленостей, які сторони виклали у спільному комюніке і представили на прес-конференції.

Результатом «нормандського саміту» стала, зокрема, домовленість про сприяння усіх сторін щодо обміну полоненими форматом «всіх на всіх», який плановано провести до кінця грудня. Під час прес-конференції В. Зеленський уточнив, що мова йде про повернення в Україну 72 осіб з ОРДЛО. Також сторони домовилися про повне припинення вогню на Донбасі до кінця цього року та взаємне відведення військ ще в трьох точках до кінця березня 2020 року. Де саме — визначить Генштаб. Це будуть, за словами українського Президента, «гуманітарні точки», а не стратегічні позиції. В. Путін наполягав, щоб Україна відвела війська вздовж всієї лінії розмежування, В. Зеленський на це не погодився.

Наступний пункт — Мінські домовленості визнано основою роботи «нормандського формату».

Щодо закону про особливий статус Донбасу, то В. Зеленський заявив, що його буде продовжено на рік і наголосив, що наразі не йдеться про закріплення у цьому законі питання імплементації так званої «формули Штайнмаєра». «Це дуже складна технічна річ. Нам легше зараз продовжити цей законопроект і потім пізніше внести «формулу Штайнмаєра», бачачи певні кроки з цієї сторони, що ми наближаємось до деескалації, аніж приймати новий закон», — наголосив він. Сторони окремо домовилися, що «формулу Штайнмаєра» буде включено в українське законодавство згідно з версією, узгодженою «нормандською четвіркою» та тристоронньою контактною групою. Проте Е. Макрон під час спілкування зі ЗМІ заявив, що зустріч у Парижі показала, що «формула Штайнмаєра» до кінця не погоджена.

Також лідери погодили, що Місія ОБСЄ має отримати доступ до всієї території України та працювати в режимі 24/7, а не тільки 12 годин на добу.

Серед домовленостей — провести наступну зустрічі «нормандської четвірки» через чотири місяці, навесні 2020 року. До цього радникам лідерів і главам МЗС доручили знайти варіанти втілення в життя «політичних і безпекових умов», щоб в ОРДЛО можна було провести місцеві вибори.

Володимир Зеленський на прес-конференції окреслив низку принципів, якими Україна не поступиться на шляху до встановлення миру на Донбасі. «Перше — це неможливість федералізації. Україна — унітарна держава. Це незмінна стаття Конституції України та непорушний принцип існування держави», — відзначив В. Зеленський. Другим пунктом, за словами Президента, є неможливість вчиняти будь-який вплив на вектор нашого руху та розвитку. Глава держави також укотре нагадав про територіальну цілісність та непорушність українських кордонів та наголосив на неможливості компромісів з урегулювання ситуації на сході України через поступки територією в межах міжнародно визнаних кордонів. «Для кожного українця і Донбас, і Крим — це Україна», — відзначив він.

Щодо домовленості про обмін полоненими В. Зеленський зауважив: «Для мене найголовніше — це людське життя, я завжди так казав. Для мене найголовніша перемога — я з цим їхав — ми домовилися про обмін «всіх на всіх». Він записаний у Мінських домовленостях, але зараз домовилися про терміни. Я вірю в те, що цього буде дотримано». Президент наголосив, що першим етапом має стати звільнення всіх узгоджених осіб. Він також зазначив, що під час зустрічі з Президентом РФ було обговорено можливість звільнення людей, яких утримують не лише на Донбасі, а й у Криму та на території Росії.

Володимир Зеленський повідомив, що на переговорах лідерів «нормандської четвірки» порушував питання необхідності відновлення Україною повного контролю над державним кордоном на сході, і до цього повернуться на наступній зустрічі у «нормандському форматі». «У нас з Президентом Російської Федерації абсолютно різний погляд щодо передачі кордону і щодо того, коли це можливо», — повідомив В. Зеленський. За його словами, російська сторона наполягає, що, згідно з Мінськими домовленостями, які було підписано попереднім Президентом України, передача кордону під контроль України має відбутися після виборів. Глава держави висловив сподівання, що в цьому питанні вдасться знайти вихід. Також Володимир Зеленський зазначив, що під час зустрічі він наголошував на необхідності виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки та роззброєнні незаконних військових формувань в окремих районах Донецької та Луганської областей. У цьому контексті В. Путін зазначив: «У нас з Володимиром Олександровичем позиції дійсно не збігаються. Ми за те, щоб виконувалися Мінські домовленості».

Що ж до питання проведення місцевих виборів на непідконтрольних територіях Донбасу, то, за словами Президента України, його продовжать обговорювати на рівні Тристоронньої контактної групи у Мінську. «Я думаю, що через чотири місяці на зустрічі будуть якісь варіанти», — зазначив він. «Два найскладніші питання, які в нас сьогодні були, — це вибори та кордон», — резюмував Президент.

Ангела Меркель та Еммануель Макрон привітали політичну мужність і рішучість Володимира Зеленського, які він виявив як Президент України. Вони наголосили на важливості досягнення стабільності на Європейському континенті та побудови нової архітектури довіри й безпеки через врегулювання конфлікту на сході України в рамках Мінських домовленостей.

Водночас канцлерка ФРН заявила, що, на її переконання, Мінські домовленості не є «закам’янілим документом», і вітає пропозиції В. Зеленського щодо їхньої зміни. Вона не уточнила, про які зміни йдеться, але відомо, що глава нашої держави пропонує встановити, що контроль за кордоном має бути переданий Україні до виборів. Щодо цього очільник Кремля відзначив, що гнучкість не має зачіпати питання передачі контролю над кордоном. «Справді, угоди мають ту чи інші гнучкість, але є речі, які прописані прямо, і з ними складно сперечатися», — заявив він, наголосивши, що пункти про кордон є саме тим, що не треба змінювати.

Отож у комюніке сторони окреслили невідкладні заходи зі стабілізації ситуації в зоні конфлікту. Зокрема, вони заявили «про відданість повній та всеохопній імплементації режиму припинення вогню, підкріпленого реалізацією всіх необхідних заходів з підтримки режиму припинення вогню до кінця 2019 року. Вони заохочують Тристоронню контактну групу сприяти звільненню та обміну утримуваних осіб, пов’язаних з конфліктом, до кінця року на основі принципу «всіх на всіх», починаючи з «усіх встановлених на всіх встановлених», при розумінні, що міжнародним організаціям, включно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), буде надано повний і безумовний допуск до всіх утримуваних осіб».

Другий блок комюніке присвячений заходам з імплементації політичних положень Мінських угод. «Сторони висловлюють зацікавленість у досягненні домовленостей у рамках «нормандського формату» (Н4) і Тристоронньої контактної групи щодо всіх правових аспектів закону про особливий порядок місцевого самоврядування (про особливий статус) окремих районів Донецької та Луганської областей — як вказано у Комплексі заходів з виконання Мінських домовленостей від 2015 року — з метою забезпечення його функціонування на постійній основі. Вони вважають за необхідне інкорпорувати «формулу Штайнмаєра» в українське законодавство згідно з версією, узгодженою Н4 та Тристоронньою контактною групою», — інформує прес-служба.

У третьому блоці йдеться про подальші кроки лідерів. Вони просять своїх міністрів закордонних справ та політичних радників забезпечити виконання досягнутих домовленостей, і погодилися провести ще одну зустріч у цьому форматі впродовж чотирьох місяців стосовно політичних та безпекових умов, серед іншого — для організації місцевих виборів.

Фото з сайту president.gov.ua