На переробному комплексі Барського машинобудівного заводу, встановленому в Іллінецькій ОТГ, сортують також відходи із сусіднього району.

Заводчани повністю виконують роботи — від проекту і до завершення монтажу обладнання. Під час експлуатації фахівці підприємства завжди готові надати консультації чи прийти на допомогу, якщо виникає така необхідність. Протягом року комплекс переробляє до сорока тисяч тонн ТПВ.

Нині підприємство поставляє обладнання для сусідів з Хмельниччини. У недалекому майбутньому комплекс запрацює в райцентрі Волочиськ. Тим часом у двох об’єднаних територіальних громадах Вінниччини — Мурованокуриловецькій та Іллінецькій — його вже експлуатують.

З поліетилену робимо тротуарну плитку

Керівник Іллінецької міської територіальної громади Володимир Ящук задоволений реалізацією проекту з поліпшення екологічної ситуації не тільки в місті, а й у сільських населених пунктах, що входять до складу ОТГ. Загалом з райцентром об’єдналися 22 сільські громади.

— Використання такого комплексу дає змогу сортувати до сімдесяти відсотків побутових відходів, — розповідає Володимир Ящук. — Пластик, папір і скло продаємо. Тобто вони вже не потрапляють на полігон. Поліетилен залишаємо для себе.

Переробляємо на порошок і додаємо до матеріалу для виробництва тротуарної плитки.

Роботу комплексу забезпечують 20 робітників. Відходи завозять з усіх населених пунктів, що входять до складу громади. Завозити в Іллінці своє сміття просяться інші громади, зокрема й із сусіднього Оратівського району. Потужність комплексу дає змогу збільшити навантаження. З такими сусідами працюватимуть на підставі договорів. Відходи прийматимуть за розцінками, що діють в ОТГ.

На полігон — тільки органіка

Комплекс для сортування відходів в Іллінецькій громаді обладнано в критому приміщенні. Під навіс заїжджає машина, що доставляє сміття, і вивантажує його. Приймальний бункер обладнано таким чином, що завантажувати відходи можна двома способами: безпосередньо з кузова автомобіля або подавати окремим навантажувачем.

Далі по транспортеру відходи потрапляють у сепаратор барабанного типу. Там відокремлюються органічні відходи. На внутрішній частині сепаратора встановлено спеціальні ножі та гаки. Вони розривають поліетиленові пакети, наповнені сміттям. При обертанні барабана дрібні відходи відсіваються і падають донизу. Решта сміття надходить на сортування.

Цей процес відбувається вручну. Робітники відбирають корисні компоненти — скло, метал, пластик, папір, деревину, шкіру. Над транспортером є ще магнітний сепаратор, з його допомогою відбирають металеві частки.

Сортувальна дільниця обладнана витяжною та притяжною вентиляцією, бактерицидними лампами для знезараження приміщення. Так само знезаражують саме сміття. Робиться це на вході на його сортування. До речі, біля кожного робочого місця є кнопка для зупинки транспортера.

Після процесу сортування на полігон доставляють тільки органіку.

Врахували досвід європейських колег

— Сортувальний комплекс — це винахід наших інженерів, конструкторів, інших фахівців, які працювали над його створенням, — розповів «Голосу України» заступник директора Барського машинобудівного заводу Микола Мандрика. — Ідея його створення належить керівнику підприємства з багаторічним досвідом роботи Іллі Луку.

За словами співрозмовника, перед тим як приступити до роботи над таким проектом, фахівці вивчали досвід аналогічних комплексів у низці європейських країн. Використали кращі зразки технологічних варіантів.

Барські комплекси дешевші від зарубіжних аналогів.

Співрозмовник переконаний у тому, що держава мала б фінансово підтримати тих, хто спрямовує свої зусилля на роботу з утилізацією, переробкою ТПВ, на очищення навколишнього середовища. Якщо говорити про сільські громади, у більшості з них можна побачити стихійні сміттєзвалища. Вони утворюються навіть на берегах річок, у лісосмугах, ярах, поруч з населеними пунктами.

Самотужки таким громадам не під силу придбати переробні комплекси. Їх треба підтримати коштами держави, обласної, районної влади.

Дослівно

Владислав Скальський, голова Вінницької облдержадміні-страції про Барський машзавод:

— Я побачив підприємство, яке шукає себе в новій економічній системі, шукає нові види продукції і ринки збуту, сплачує три мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб, уся сума залишається у громаді і дає можливість розвивати місто.

Довідково

До 500 тисяч тонн відходів усіх типів продукують протягом року на Вінниччині. 98% не переробляються, а потрапляють на полігони, що вже перевантажені, і стихійні звалища.

Результати опитування керівників 81 громади: у половині з них (41) відсутня техніка для вивезення ТПВ, 12% громад не мають послуги з вивезення сміття, у майже 80% громад відходи не сортують.

До 2030 року в області планують скоротити кількість несортованих відходів до 30%.

До речі

Вінницька облдержадміністрація частково профінансувала придбання переробних комплексів Барського машинобудівного заводу для Іллінецької та Мурованокуриловецької територіальних громад. Кошти виділили з екологічного фонду.

Фото із сайту Вінницької облдержадміністрації.