Керівник секретаріату ЧАНДУ Валерій Крохмаль, виконавчий директор ЧАНДУ Олександр Осиховський, голова асоціації ЧАНДУ Олександр Рябека.

Напередодні Дня вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС Чорнобильська асоціація народних депутатів України (ЧАНДУ) провела круглий стіл членів асоціації та голів чорнобильських громадських організацій, на якому було обговорено соціально-економічні питання. До участі в обговоренні наболілого запросили народних депутатів України першого-дев’ятого скликань, працівників апарату Верховної Ради України — чорнобильців, фахівців з ядерної енергетики та радіаційної безпеки.

Відкриваючи засідання, народний депутат кількох скликань, а нині голова Чорнобильської координаційної ради при ЧАНДУ, Олександр Рябека закликав не просити, а вимагати від урядових структур вирішення цих питань. Олександр Рябека наголосив, що з кожним роком чорнобильців стає дедалі менше. Лише за останні  п’ять років 205 тисяч осіб відійшло у вічність, а всі, хто залишився, часто-густо мають серйозні проблеми зі здоров’ям, проте поправляти його стає дедалі складніше через згортання державних програм, неоднозначна ситуація й із соціальним забезпеченням чорнобильців.

На жаль, констатували інші промовці, з кожними роком уряд намагається скоротити статтю видатків на цю категорію людей. Зокрема Володимир Яценко, заступник співголови ЧАНДУ, заступник Чорнобильської координаційної ради, зазначив, що влада вчиняє системний наступ на чорнобильців і не виконує своїх зобов’язань, які чітко прописані в статті 16 Конституції України. «У нас десятки тисяч виграних судів, є рішення Європейського суду 2017 року, який визнав правомірними позови 12 тисяч чорнобильців. Минуло два роки, але влада так і не спромоглася їх виконати. До того ж, констатував В. Яценко, є з цього приводу і рішення Конституційного Суду України. «А нам кажуть — немає коштів, при цьому чиновники підвищують собі зарплати».

Також, наголосив Володимир Яценко, є інформація, що депутати хочуть напрацювати нову версію закону про правовий статус і соціальний захист тих, хто постраждав внаслідок Чорнобильської катастрофи. Він зазначив, що не бачить жодної необхідності в цьому, адже до написання чинного закону було залучено дуже багато фахівців, експертів, представників громадськості тощо. І документ якщо й потребує, то окремих незначних змін. «Тому я б не ставив питання про написання нового закону, а лише про оновлення вже наявного в плані внесення змін, виходячи з нових реалій». Він також наголосив на тому, що необхідно віднайти ту єдину формулу, яка влаштовувала всіх і мала б націленість на виконання рішень судів.

Перший заступник генерального директора Національного наукового центру радіаційної медицини НАМН України, доктор медичних наук, професор Віктор Сушко запевнив присутніх, що їхня установа, попри труднощі, плідно працює в плані надання необхідної медичної допомоги постраждалим від Чорнобильського лиха. До того ж науковці мають серйозні напрацювання, які були затребувані свого часу після аварії на Фокусімі в Японії. Утім, щоб продовжувати наукову роботу, академія також потребує належного фінансування.

Член правління ЧАНДУ, народний депутат восьмого скликання Олександр Марченко наголосив на тому, що нині питання чорнобильців передають на місця, при цьому місцеві громади не в змозі фінансово це осилити. З цієї причини, каже колишній ліквідатор, у його рідній Білій Церкві, зокрема, збираються закрити онкодиспансер. І такі випадки непоодинокі.

Тим часом завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Михайло Борисюк наголосив, що комітет у нинішньому його статусі втратив функції захисту чорнобильців, проте вони роблять усе від них залежне, аби допомогти цій категорії.

Одне слово, як зазначили майже одностайно всі присутні на круглому столі, вони не вимагають пільг, вони просто потребують соціального захисту, що давно прописано й передбачено відповідними законами.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.