15 грудня 2018 року на Софійському майдані.

У соборі взяли участь представники трьох церков, що майже три десятиліття існували порізно, — усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та представники Української православної церкви Московського патріархату. Учасниками історичної події стали також керівники держави і Верховної Ради, громадські діячі, тисячі людей, які зібралися на площі перед древнім храмом, очікуючи рішення про об’єднання. На соборі Предстоятелем ПЦУ, митрополитом Київським і всієї України було обрано Епіфанія (Думенка), який до цього був митрополитом Переяслав-Хмельницьким і Білоцерківським і патріаршим намісником.

По справжньому грандіозна подія відбулася 6 січня 2019-го — на Фанарі в Стамбулі, у церкві святого Георгія, під час урочистого Богослужіння Вселенський Патріарх Варфоломій I підписав і вручив Блаженнійшому Епіфанію Томос, який проголосив незалежність Української церкви, що більш як три століття перебувала в духовній московській окупації.

П’ятий Президент України Петро Порошенко, який був присутній під час церемонії підписання Томосу та вручення його Предстоятелю ПЦУ, назвав Грамоту про автокефалію Української церкви другим Актом незалежності, а духовне об’єднання з Церквою-матір’ю таким самим важливим, як Володимирове хрещення.

І хоч масштаб та значення постання ПЦУ для майбутнього держави і світового православ’я ще до кінця не усвідомлене частиною суспільства, протягом року до Православної церкви України з УПЦ МП перейшло 600 приходів.

— Наша Церква — наймолодша за часом внесення до Диптиху, але є однією з найдавніших помісних церков світу, бо бере свої витоки з часу проповіді апостола Андрія Першозваного в українських землях, — наголошує митрополит Київський і всієї України Епіфаній. — В Україні особливо вшановують Андрія Першозваного, адже саме він провістив створення великого і славного міста на Київських пагорбах. У 1086 році князь Всеволод збудував монастир на честь святого апостола в Києві, а згодом і церкву в Переяславі. А на Церковному соборі у 1621 році його поминали як «першого архієпископа Константинопольського, патріарха Вселенського та апостола Українського».

— Не минуло й року, як Наша Церква отримала довгоочікуваний Синодальний Патріарший Томос про автокефалію і стала однією з 15 помісних автокефальних Православних церков світу, вийшовши таким чином на новий, без сумніву, епохальний етап свого розвитку, — зазначає митрополит Епіфаній. — Я щиро вдячний Богові за те, що Він сподобив нас із вами такого дорогоцінного дару, за те, що ми всі сьогодні є співтворцями нашої новітньої історії, не лише церковної, а загалом — державної, історії нашого народу, який тепер має і духовну незалежність. Наша Церква — відкрита і сучасна церква, яка об’єднує всю Україну: із заходу на схід, із півдня на північ. Великим Божим даром є те, що ми можемо спільно розділити радість святкувань та вагомих річниць українського православ’я, а також створювати нові сторінки історії вже незалежної помісної церковної родини разом!

За рік після Об’єднавчого собору помітно зріс авторитет ПЦУ і її глави не лише в нашій країні, а й за кордоном, про що свідчить визнання Православної церкви України іншими помісними церквами — Елладською церквою та Олександрійським патріархатом, що є однією з найдавніших церков у світовому православ’ї, другим після Вселенського патріархату за честю.

Визнання Православної церкви України Олександрійським патріархатом стане потужним сигналом для інших помісних церков, вважають у ПЦУ.

— Зараз ми маємо чіткі та хороші сигнали від кількох помісних православних церков, — зазначає митрополит Епіфаній. — Наступного року, я думаю, що мінімум три-чотири церкви визнають нашу автокефалію.

Становлення ПЦУ викликає шалений опір в апологетів «русского мира», Російської православної церкви і її дочки — УПЦ Московського патріархату. Під час підготовки Томосу предстоятель РПЦ Кіріл навіть спеціально їздив на Фанар, щоб переконати Вселенського Патріарха не давати Українській церкві автокефалії. Глава зовнішньоцерковної служби РПЦ митрополит Іларіон напередодні собору Елладської церкви також їздив до Греції, аби завадити рішенню щодо ПЦУ. Предстоятель ПЦУ наголошує, що кожен з архієреїв ЕПЦ навіть отримав теку зі статтями-дослідженнями проти ПЦУ.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій на своїй сторінці у Фейсбуці з посиланням на Orthodox Times повідомив, що колишній міністр національної оборони Греції та голова правої євроскептичної партії «Незалежні греки» (ANEL) Панос Камменос, виступаючи 10 грудня на заході, організованому «Інститутом геополітичних досліджень» з питань геополітичних зрушень на сході Середземномор’я, сказав, що якщо будь-який Егейський острів «буде втрачено» наступний період, то Архієпископ та Священний Синод ЕПЦ будуть винні через визнання ПЦУ та підрив союзу з Росією.

Постійний Священний Синод церкви Греції у своїй заяві у відповідь на звинувачення Паноса Камменоса зазначив, що рішення про проголошення автокефалії церкви України Вселенським патріархатом було ухвалено без поспіху та соборно. А будь-яка точка зору, що протистоїть соборному рішенню визнати автокефалію ПЦУ, є несвоєчасною, несовісною та «лукавою».

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.