На знімку: Сергій Бондаренко показує придбану очолюваною ним громадою сміттєсортувальну лінію.

На це у співфінансуванні з обласного та місцевого бюджетів витратили 800 тисяч гривень.

Новинку поки що зберігають на подвір’ї тамтешнього комунального підприємства «Сяйво». За словами голови ОТГ Сергія Бондаренка, після остаточного залагодження питань щодо відведення земельної ділянки її планують змонтувати на вже сертифікованому полігоні громади й запустити в дію. Придбання потужного комплексу вирішили не відкладати на потім не лише тому, що йдеться про найбільшу сільську ОТГ в Україні, яка згуртувала 38 населених пунктів із 11(!) старостатами, тобто колишніми сільрадами.

— Збирати, сортувати й утилізувати сміття нас уже зобов’язує закон, — зазначає Сергій Бондаренко. — Та коли зовсім нещодавно і керівники громад, і профільні посадовці, і чиновники звітували про ліквідацію багатьох стихійних сміттєзвалищ, то це скоріше нагадувало самообман. Бо, погодьтеся, мало користі від того, що кілька великих куп непотребу звезли в одну — найбільшу в цій місцині. Натомість у розвинутих країнах залишаються не гори того, що доводиться закопувати в землю чи спалювати, а жменьки... Все інше використовують як вторинну сировину для переробки чи як органічні добрива. Починається цей процес із відсортовування корисних ТПВ, без якого не обійтися й нам.

Зрештою, роздільний збір сміття, бодай частковий, уже дійшов і до наших сіл. Хоча ні для кого не таємниця, що благородна мета подібних проектів нерідко просто нівелюється. Бо якщо спочатку жителі кидають пластик, папір, метал, скло тощо в різні баки та контейнери, то потім усе те подекуди гамузом валять в одну купу на сміттєзвалищі. Щоб подібного не трапилося вже в найближчому майбутньому, в Засульській ОТГ вирішили воза поставити-таки позаду коня.

Сміттєсортувальну лінію, яку виготовили на підприємстві, розташованому під Полтавою, згідно з нормативами обслуговуватимуть 12 працівників. Тож це ще й нові робочі місця для мешканців громади. Її керівник сьогодні жалкує тільки, що пропонований ним проект створення сучасної модернізованої «оази» для сміття саме під Лубнами не вписався у загальнообласну стратегію поводження з ТПВ. Тож субрегіональний полігон для них вирішили облаштовувати поблизу Пирятина. Хоча територія Засульської ОТГ є своєрідним перехрестям автомобільних і залізничних шляхів — зі стратегічною трасою Київ — Харків і станцією Солоницька.

Зрештою, така сприятлива транспортна логістика все одно дасть змогу тамтешній громаді швидко й без зайвих витрат відправляти відсортовану вторсировину на переробку. Та ще й заробляти на цьому зовсім не зайву копійку. Бо щоразу перевозити за кілька десятків кілометрів неперебрані кучугури сміття, м’яко кажучи, нелогічно й надто дорого. Якщо вже й вивозити те, що не переробляється й потребує захоронення, то краще зводити його обсяги до мінімуму. Так буде вигідніше, безпечніше й корисніше для всіх.

Полтавська область.

Фото автора.