Нещодавно спокійне життя мешканців села Пиріжки Малинського району перетворилося на справжнє пекло. Дискомфорт селянам спричинила нібито раптова поява в селі, на вулиці Соборній (хутір Рем’янівка), двох «кошар» із коровами та биками, що випасаються на полях, а утримуються просто неба.

Розгнівані жителі села надіслали Пиріжківському сільському голові Ігорю Ярмоченку скаргу, в якій, зокрема, йдеться про таке:

«Ми, власники земельних ділянок, що знаходяться в кінці вулиці Соборної, звертаємося до Вас із проханням захистити наші майнові інтереси від власників худоби, що перебуває на утриманні на одній із обгороджених ділянок у кінці села. Протягом жовтня 2019 року худоба систематично заходила на оброблені власниками ділянки і цим завдала збитків, знищивши цьогорічний урожай овочів, фруктів та посіви озимих зернових культур. На неодноразові скарги власників цих земельних ділянок господарі худоби не реагують».

Наприкінці села я знайшов загорожу, де, видно, утримується худоба. Інша — розташована за декілька сотень метрів. А на полі поблизу траси Київ — Ковель випасалось стадо бичків скороспілої м’ясної Абердино-Ангуської породи. Випас худоби здійснюється начебто на землях, що перебувають в обробітку ПОСП «Малинівське».

Пиріжківський сільський голова Ігор Ярмоченко так прокоментував ситуацію, що склалася:

— До виконкому сільради звернулись селяни зі скаргою на те, що корови і бички потолочили їхні городи, завдавши чималих збитків. Тому це питання ще 10 жовтня ми виносили на розгляд членів виконкому сільради, а я, реагуючи на скарги людей, 17 жовтня направив офіційний лист на ім’я начальника Малинського відділу поліції (ВП) Головного управління Національної поліції (ГУНП) в області підполковника Віталія Нагалецького. Людей і мене, як керівника громади, турбує те, що ця худоба в селі з’явилася без жодних погоджень, обговорень. Належить вона ТОВ «Городок-Агро», що орендує на території нашої та сусідніх сільрад землі. Жодних дозвільних документів цього сільськогосподарського підприємства я не бачив, дозволів на господарську діяльність ми їм також не давали. Звідки вони й хто, що планують робити — нам невідомо. Тому під час зібрання з людьми я висловився про те, щоб їхньої худоби в селі не було взагалі. В селі живуть люди, діти, а ми не знаємо, чи має ця худоба санітарні паспорти. А це — хвороби, небезпека для жителів. Ми прагнемо цю ситуацію врегулювати у правовому полі, щоб вона не переросла на більш вагомий суспільний спротив.

Заступник начальника Малинського ВП ГУНП в області майор поліції Олексій Ковальов повідомив, що заява керівника цієї громади зареєстрована й нині за всіма фактами в ній проводяться перевірки.

Пенсіонер Василь Тарасенко з Пиріжків, котрий також постраждав унаслідок випасу худоби, розповів:

— Тижнів зо два тому на моїй присадибній ділянці «погуляли» корови чи бички. Вони з’їли качанів 15—20 капусти, затоптали часник... Не треба мені жодних компенсацій, хочу, щоб вони забрали звідси свою худобу взагалі.

Жителька Пиріжків Євгенія Олексієнко не йме віри, яка користь селу і людям від такого сусідства: «Я маю семеро правнуків, боюся за їхню безпеку. Та й самій страшнувато».

У відділі агропромислового розвитку управління регіонального розвитку Малинської райдержадміністрації повідомили, що це ТОВ зареєстроване в Малині. Займається вирощуванням худоби (корови, бички, барани) і землеробством (посіви зернових і технічних культур), обробляючи 1,5 тис. гектарів землі, яку орендують у жителів Пиріжківської, Головківської, Слобідської сільрад.

Керівник ТОВ «Городок-Агро» Олексій Лузан визнав, що худоба завдала людям збитків. Керівник натякає на своєрідну «диверсію»:

— Уночі хтось спеціально зламав огорожу й випустив худобу на городи. Через годину худобу зловили й загнали на місце, але вона вже встигла наробити глуму на деяких присадибних ділянках селян. До нас звернулися троє-четверо жителів з приводу того, що їм корови пошкодили десь приблизно 200—300 кілограмів капусти. Люди забажали, щоб ми їм компенсували збитки товаром. Капусту вже віддали. Ще стільки ж осіб розповіли про те, що їм потолочили зерно. Ці збитки збіжжям також плануємо «закрити» найближчим часом.

Селян і керівника ТОВ можна по-своєму зрозуміти. У кожного з них — своя правда. А склалася вона з більших і менших порушень, через які й виникла проблема. Адже закони й інструкції й існують для того, щоб захищати інтереси і жителів, і власників сільгосппідприємств.

Житомирська область.

Фото автора.