Як не помилитись із обранням достойного керівника для нової ОТГ

З початку реформи децентралізації Хмельниччина завжди залишалась у трійці лідерів. Якщо станом на 10 грудня в Україні було створено 1009 об’єднаних територіальних громад, де мешкає загалом 11,3 мільйона людей, то в області процес створення і виборів пройшло 47 громад. На завершення року в краї на виборчі дільниці прийдуть жителі ще чотирьох новостворених ОТГ, щоб обрати своїх депутатів місцевих рад і голів. Хоча такі місцеві вибори не назвеш надто масштабними, проте вони вкрай важливі для новостворених громад. І не тільки для них. Адже країна стоїть на порозі величезних змін як в системі територіального устрою і державного управління, так і на ринку землі. Від того, в чиїх руках опиниться влада на місцях вже сьогодні, величезною мірою залежатиме те, наскільки ефективними будуть ці зміни завтра, і який результат отримаємо в кінцевому підсумку всі ми.

Цікавість виборців до цих процесів доволі велика. І не випадково.

Запит на чесних, порядних, незаплямованих корупцією і брудними справами керівників тільки зростає. Але кожному, хто прийде на вибори навіть у невеличкій громаді, треба усвідомити: тільки він може обрати таку людину. І він же відповідатиме за неї в майбутньому.

Сільські голови все прорахували і передбачили

Тож спробуємо поглянути, як починає формуватися той перший щабель влади, на якому триматиметься вся країна, на прикладі новоствореної ОТГ. Заслучненська громада — типовий зразок. Хоча і зі своїми особливостями.

Насамперед вона належить до тих, хто ще встиг, як мовиться, вскочити в останній вагон, коли рішення про створення приймали саме місцеві жителі, а не хтось зверху, об’єднуючи тих, хто так і не наважився зробити цього кроку. Хоча три сільські ради, що увійшли до її складу, а це Заслучненська, Малоклітнянська і Глібівська, роздумували доволі довго, і на першу ліпшу пропозицію не погоджувались. Адже початково в області планувалось створити на території Красилівського району дві ОТГ, практично розділивши його навпіл. За тим планом згадані сільради мали би відійти до нинішнього райцентру. Однак у людей виявилась своя думка: для чого бути останніми у великому гурті, якщо можна бути першими у своєму.

З одного боку, майже півтора десятка сіл, що створили ОТГ, — не так вже й мало. З другого — у них лише майже три тисячі жителів. Забезпечити життєдіяльність такої громади важко. Насамперед через доволі обмежений фінансовий ресурс. Адже ні для кого не таємниця, що бюджетні надходження до сільрад достатньо мізерні. Саме це і викликало у багатьох сумнів, чи зможе новостворена ОТГ дати собі раду.

Але треба віддати належне чинним головам трьох сільрад — Тетяні Образцовій, Олександру Дьомінову і Юлії Сивак. Саме вони після детальних аналізів і розрахунків вирішили переконати своїх земляків, що, об’єднавшись, зможуть не тільки вижити, а й жити краще. Адже досі, попри всі труднощі, їм вдавалось утримувати тамтешні дитячі садки, школи, заклади культури. Зі всіх сил підтримували і свою медицину. Все це надзвичайно складно, і багатьом хотілося б багатшого та комфортнішого життя.

Сільські керманичі зробили все, щоб зберегти те, що мають, а не втратити, як це сталось у сотнях інших сіл.

Крім того, бажання створити свою ОТГ підкріплене і тим, що ці території мають просто неоціненні природні багатства — землю і воду. Останнє може викликати у декого із місцевих жителів посмішку: в селах із багатьох причин вода щезає із криниць, усі потерпають від посухи. Але саме в тамтешній місцині розташоване багатюще природне підземне сховище води, котре й тепер напуває обласний центр. А в майбутньому цей ресурс може стати просто неоціненним. Головне — розпорядитися ним правильно.

Як і землею. Адже сьогодні саме вона дає роботу місцевим селянам і надійні платежі до місцевого бюджету. Сьогоднішнім керівникам сільрад вдалося налагодити добру співпрацю з інвесторами, котрі не тільки обробляють землю, а й утримують одну з найбільших тваринницьких ферм в області. Планують налагодити і свою переробку молока. А це значить, що у тамтешніх людей з’являється добра перспектива працевлаштування.

Словом, ініціатори створення ОТГ зуміли розгледіти хороші перспективи для своїх сіл. Тепер головне завдання — віддати віжки управління в надійні руки. Але як їх обрати?

Здійснювати плани має достойний

Як це часто відбувається на перший погляд, всі із кандидатів, яких ми обираємо, видаються достойними. Начебто, всі так чи інакше пов’язані з краєм, де живуть виборці, і готові розвивати свою малу батьківщину. Але, як водиться, диявол ховається у дрібницях. От на них і треба звертати увагу людям. Особливо, якщо хтось з претендентів, яких запідозрено у корупційних скандалах, порушенні порядку декларування своїх доходів, наприклад, коли кандидат декларує дуже скромні доходи й одночасно купує житлову нерухомість. Виборців має насторожити і раптові політичні перефарбування кандидатів на посаду голови ОТГ, коли кандидат починає позиціонувати себе як нове обличчя нової влади. Адже сьогодні саме в руки «Слуги народу» країна віддала своє майбутнє. Тож багато хто готовий скористатись цією народною довірою. Але спитаймо себе, чи варто бути таким довірливим? Щоб завтра знову не дивуватись продажності політиків. І не обурюватись, звідки ж беруться у нас корупціонери, котрі «забувають» записувати свої статки та квартири у деклараціях, прикриваючись сьогодні новими гаслами та знаменами переможної політичної сили.

Уже у найближчі дні відповідь на це запитання мають дати мешканці Заслучненської ОТГ, а разом із ними ще 85 громад, у яких пройдуть вибори. Вони оберуть тих, з ким найближчим часом вирішуватимуть долю своєї землі. З ким розбудовуватимуть свої села. Кому довірять майбутнє своїх дітей. Якщо помиляться — ціна помилки буде високою. І розплачуватись за неї так чи інакше доведеться із своєї кишені.

Досвід, здобутий у важкому щоденному житті, на майданах і на війні врешті-решт повинен навчити кожного виборця розбиратись у людях і політиках, відкидати геть перевертнів, злодіїв і корупціонерів, брехунів і кар’єристів. Бо інакше так і не зрушимо з мертвої точки.

Хмельницька область.