Програма охоплює декілька розділів алгебри і початки аналізу, а також геометрії та визначає компетентності, якими має володіти випускник загальноосвітньої середньої школи.

Нові програми мають запроваджуватися не пізніше ніж за півтора року до проведення ЗНО. Тож 2020 року випускники складатимуть точну науку за старими програмами й писатимуть тести одного рівня складності, повідомили в УЦОЯО. Нагадаємо, що наступного року складати ЗНО із математики будуть лише ті абітурієнти, яким це необхідно з власних міркувань — наприклад, якщо для вступу на омріяну спеціальність необхідно подати до закладу вищої освіти сертифікат ЗНО з математики.

Починаючи з 2021 року, всі школярі, які завершуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти, обов’язково складатимуть державну підсумкову атестацію з математики у формі ЗНО. Незалежно від своїх бажань чи планів. Як роз’яснили у прес-службі МОН, таке ДПА у вигляді ЗНО складатимуть також учні профтехучилищ та закладів фахової передвищої освіти, які завершуватимуть здобуття повної загальної середньої освіти.

До того часу розроблять два варіанти сертифікаційних робіт: рівень стандарту та рівень стандарту плюс профільний рівень. У першому випадку тестовий зошит міститиме 28 завдань, на виконання яких відведуть 150 хвилин. У другому — 34 завдання, з якими доведеться впоратися за 210 хвилин.

Випускники, які вивчали математику на рівні стандарту, отримають оцінку за шкалою 1—12 балів (за ДПА) за виконання завдань сертифікаційної роботи рівня стандарта. Учні, які вивчали точну науку на профільному рівні, за виконання всіх завдань сертифікаційної роботи «рівня стандарту та профільного рівня» отримають дві оцінки: за шкалою 1—12 балів — за ДПА, а також за шкалою 100—200 балів — за ЗНО. Як оцінку за державну підсумкову атестацію буде зараховано результати виконання завдань 1—26, 30 та 31.

Випускники, які складали ДПА з математики на рівні стандарту, не зможуть використати свою оцінку як результат ЗНО під час вступу до закладів вищої освіти, роз’яснили «Голосу України» у відділі інформації та комунікації з громадськістю УЦОЯО. Власне, вони й не отримають сертифікат ЗНО з математики.

Одинадцятикласники, які складали ДПА «на рівні стандарту та профільному рівні», отримають відповідні сертифікати ЗНО й зможуть подавати їх до приймальних комісій.

Водночас ніхто не заборонятиме учням складати ДПА у формі ЗНО на поглибленому рівні, навіть якщо вони не навчалися в спеціалізованих школах чи класах і не вивчали точну науку поглиблено.