Будівництво нової залізничної вітки на Луганщині починає набувати реальних обрисів. У Києві відбулося засідання круглого столу (на знімку) стосовно розбудови залізничної інфраструктури як складової соціально-економічного розвитку Луганської області. Конкретно йшлося про приєднання залізничної вітки Лантратівка — Кіндрашівська-Нова до всеукраїнської мережі залізничного сполучення.

«Реалізація цього масштабного інфраструктурного проекту матиме не тільки економічний ефект, а й великий соціальний та політичний вплив на розвиток ситуації в області, — зазначив у своєму виступі голова Луганської ОДА — керівник облВЦА Сергій Гайдай. — Адже на сьогодні у нас дев’ять від’єднаних від державної залізничної мережі районів. Важливо, що завдяки будівництву нової ділянки ми отримаємо сполучення зі Станицею Луганською. Тобто нашим громадянам не потрібно буде долати сотні кілометрів до найближчої станції».

Зараз Укрзалізниця пропонує кілька варіантів приєднання залізничної вітки Лантратівка — Кіндрашівська-Нова до залізничної мережі України. Найбільш оптимальний варіант мають обрати під час підготовчих робіт. Довжина ділянки становить від 45 до 60 км, реалізація проекту розрахована на три роки.

«Будівництво колії дасть можливість створити нові робочі місця та розширити перспективи для бізнес-середовища регіону, — переконував учасників круглого столу Сергій Гайдай. — В енергетичному секторі наявність нової залізниці дозволить модернізувати Луганську ТЕС у місті Щастя та стабілізувати роботу вугільнодобувних підприємств області. Крім того, це на 10% зменшить логістичні витрати товаровиробників, збільшить на 3,5 млн тонн на рік обсяги вантажоперевезень та на 2,5 млн осіб — пасажироперевезень. Одночасно значно зменшиться руйнування автошляхів Луганщини, які нині перевантажені через рух великотоннажного транспорту».

Учасники круглого столу обговорили механізми взаємодії органів влади на центральному та регіональному рівнях, реальні можливості залучення коштів міжнародних фінансових організацій для будівництва залізничної колії, а також розглянули потенційні напрями соціально-економічного розвитку Луганської області після реалізації цього інфраструктурного проекту. За підсумками досягнуто домовленості щодо виготовлення техніко-економічного обґрунтування на будівництво нової колії.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.