Значно більше тривоги викликала посушлива осінь, коли масові посіви доводилось проводити в суху землю, вважають у департаменті агропромислового розвитку Хмельницької ОДА. Саме м’який початок зими та плюсові температури, котрі утримуються досі, допомогли рослинам зміцнитись і додати в рості. Денні температури, які в грудні залишалися на позначках 7—14 градусів, сприяли успішній вегетації.

Загалом в області під урожай-2020 посіяно 230 тисяч гектарів озимих зернових та 65 тисяч гектарів ріпаку. Нині 90 відсотків посівів перебувають у доброму стані. На думку агрономів, навіть якщо вдарять морози, а поля не вкриє сніг, серйозних проблем не виникне. Озимі пшениця та ячмінь мають витримати зниження температури навіть до 10—12 градусів морозу. До того ж морозна погода повинна посприяти знищенню шкідників і хвороб рослин.

А от ситуація в садах викликає певне занепокоєння. Високі температури «розбудили» плодові дерева та кущі, котрі подекуди почали квітнути. Як радять фахівці, ті пелюстки варто обірвати. Тоді є вірогідність, що навесні вони знову розкриють свій цвіт.

Хмельницька область.

Фото Галини КВІТКИ.