Захід приурочили до 40-річчя від дня ухвалення Конвенції, до якої Україна приєдналася 1980 року.

«Це дуже важлива Конвенція, яка впливає на наше життя, на стан державної політики, на законодавство, яке є в сфері забезпечення прав жінок і гендерної рівності. І, підкреслюючи вагомість цієї Конвенції, ми проводимо експертні тематичні дискусії та читання», — наголосила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко (на знімку праворуч).

Під час заходу зокрема зазначалось, що в документі вперше на міжнародному рівні було зроблено акцент на відповідальності урядів за дискримінацію і в суспільній, і в приватній сфері, вперше було дано визначення, що таке дискримінація.

Загалом організатори планують провести майже 20 тематичних читань по всіх статтях Конвенції, оскільки вони потребують осмислення, а потім, може, і практичних дій не тільки стосовно їх втілення, а й щодо формулювання в офіційному тексті українського перекладу», — зазначила урядова уповноважена. Наголошувалось також на тому, що нині існує дискримінація жінок у професіях, жінки, особливо старшого віку, не мають змоги користуватися сучасними комунікаційними засобами, не все гаразд і з доступом до медицини, особливо на селі. Дещо робиться стосовно доступу до влади, проте і тут чимало прогалин. Одне слово, уряд має серйозно попрацювати, щоб зобов’язання, які Україна взяла на себе ще в 1980 році, були виконані, а допомогти в цьому повинні експертні читання.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.