На Херсонщині аграрії як ніколи помітно активізували «переозброєння» своїх господарств. За даними Головного управління Держпродспоживслужби, торік вони поставили на облік 1013 свіжопридбаних тракторів та 149 комбайнів — на 20% більше, ніж у 2018-му. Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Паливода переконаний, що потужний поштовх модернізації парку сільгосптехніки в краї дали державні програми, за якими фермерські господарства отримували відшкодування 40% вартості цієї техніки (за винятком ПДВ). До того ж механізм отримання таких відшкодувань значно спростили та пришвидшили, тож сільгоспвиробники і скористалися можливостями, що відкрилися.

«Заради об’єктивності слід додати: попри всі успіхи, парк, яким користуються аграрії на Херсонщині, впродовж останніх років оновився хіба що на чверть. Цього поки що недостатньо. Подекуди, особливо в індивідуальних господарствах, хлібороби продовжують мучитися з тракторами, виробленими ще за часів СРСР, — додає Олександр Паливода. — Можна тільки уявити, в якому вони стані, якщо пропрацювали на полях по тридцять років і більше».

Утім, у господарствах Таврії нині зростає попит не тільки на нові трактори й комбайни, а й на тих, хто може професійно керувати сучасною технікою. А оскільки зарплати в трактористів та комбайнерів нині гідні, то й охочих оволодіти цими професіями також вистачає. Зокрема, лише торік в області посвідчення тракториста-машиніста отримали 803 працівники.

Херсонська область.

Фото: pik.ua