Робочий візит канцлера ФРН Ангели Меркель до Москви на запрошення президента РФ Володимира Путіна минулої суботи широко висвітлювався у німецькій пресі. Якщо після повідомлення про це тутешні ЗМІ наголошували, що під час переговорів двох лідерів тема конфлікту в Україні мала бути визначальною, то після подій в Ірані преса змінила вектори зустрічі. Мовляв, у центрі уваги буде ситуація на Близькому Сході та в Північній Африці, передусім у Лівії.

Що почасти відповідало дійсності, оскільки уряд ФРН має намір провести міжнародний саміт для забезпечення постійного припинення вогню між визнаним на міжнародному рівні урядом прем’єр-міністра Ф. Сарраджа і маршалом Х. Хафтаром, котрого підтримує парламент на сході країни. Ідеться про дипломатичний «Берлінський процес», у котрому має взяти участь якомога більша кількість сторін, включно з Єгиптом, що межує з Лівією. Мета цього заходу - знайти політичний метод розв’язання кризи під егідою ООН.

Про це детально інформує часопис «Шпігель». Видання зазначає, що для проведення саміту необхідна підтримка Росії. Тим паче, що президент РФ Володимир Путін і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 12 січня - під час відкриття газопроводу «Турецький потік» - говорили про припинення вогню у Лівії. Берлін і Москва також зацікавлені в збереженні угоди стосовно Ірану 2015 року, відповідно до якої Тегеран обмежує ядерні дослідження навзамін за скасування санкцій.

«Шпігель» також зазначає, що переговори в Москві збіглися у часі із загостренням відносин США та Ірану, вбивством іранського генерала Касема Сулеймані, падінням українського авіалайнера, помилково збитого ПВО Ірану.

І хоча справді Ангела Меркель та Володимир Путін детально обговорили конфлікти в Лівії, Сирії, ситуацію в Ірані, але не йдеться про те, що вони приділили мало уваги Україні, зокрема, війні на Донбасі, реалізації Мінських угод і питанню транзиту російського газу до Європи, зокрема українською ГТС, а також будівництву газопроводу «Північний потік-2».

Російський президент і канцлер ФРН зазначили, що Мінські угоди - безальтернативна основа для нормалізації ситуації на південному сході України, тож важливо, щоб їхні умови неухильно виконувалися обома сторонами конфлікту. Володимир Путін вважає, що «продовження закону про особливий статус Донбасу - хороший крок у правильному напрямку». Але, на його думку, закон має стати безстроковим, як це передбачають Мінські домовленості. Тому необхідно закріпити особливий статус Донбасу в українській Конституції. «Ми розуміємо труднощі внутріполітичного процесу в Україні, але якщо зацікавлені сторони хочуть досягти остаточного врегулювання, то слід іти шляхом реалізації Мінських угод», - сказав Путін.

Тему виконання Мінських угод продовжила і Ангела Меркель, котра вважає, що на недавній зустрічі в «нормандському форматі» учасники досягли успіху бодай частково. «Ми не змогли розв’язати всі проблеми, але наприкінці року був обмін полоненими, а нині робляться зусилля для припинення вогню, - цитує канцлера телеканал ZDF. - Це все правильно, ми продовжимо роботу, щоб на наступному саміті добитися прогресу відповідно до Мінських домовленостей», - сказала Меркель.

Обговорювалися і питання, пов’язані з продовженням транзиту газу українською ГТС, а також його поставками в Україну. Обидва лідери наголосили, що в цих угод - взаємовигідний і збалансований характер, як для Москви, так і для Києва. Також вони відповідають інтересам споживачів у Європі.

Як і передбачалося, сторони обговорили ситуацію, що склалася навколо будівництва газопроводу «Північний потік-2». Але обидва лідери мають однаково великий інтерес до цього об’єкта, тож не дивно, що Путін відзначив «відповідальну позицію Німеччини стосовно «Північного потоку-2», а Ангела Меркель заявила про підтримку проекту з боку ФРН.

За словами Володимира Путіна, хоч закінчення будівництва й відтерміновано на кілька місяців, але проект може бути реалізований уже наприкінці цього року або на початку наступного. «Ми добудуємо його самостійно, без залучення іноземних партнерів, - пообіцяв Путін під час прес-конференції. - Газопровід запрацює».

Також Ангела Меркель переконана, що проект можливо реалізувати, навіть усупереч американським санкціям. До того ж, за її словами, він «легітимізований за новим європейським законодавством, і нам необхідно довести його до кінця». Канцлер наголосила, що «Німеччина та інші європейські країни виграють від «Північного потоку-2»… всі зацікавлені в диверсифікації газових поставок».

Щодо думки Ангели Меркель і Володимира Путіна про газопровід «Північний потік-2» годі казати: вона одностайно позитивна, незважаючи на неоднозначне сприйняття його багатьма країнами Європи та критику США.

Берлін.