Під час телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським очільник Ірану повністю визнав, що авіакатастрофа сталася через помилкові дії військових.

Хасан Рухані запевнив, що всі причетні до неї будуть притягнуті до відповідальності, а українській експертній групі буде надана вся необхідна підтримка для подальшої ефективної співпраці в юридичній і технічній площинах, інформує прес-служба Президента України за підсумками телефонних перемовин двох лідерів.

«Визнання «ракетної версії» як причини катастрофи відкрило шлях для продовження її розслідування без будь-яких затримок і перепон. Очікую на подальшу конструктивну взаємодію з Іраном відповідно до норм міжнародного права», — заявив Володимир Зеленський, підкресливши, що екіпаж збитого літака діяв у суворій відповідності з міжнародними льотними правилами та інструкціями.

Також В. Зеленський наголосив, що необхідно якомога швидше ідентифікувати і повернути тіла українських громадян на батьківщину. «Для нас надзвичайно важливо, щоб уже наступного тижня — до 19 січня — тіла загиблих повернули в Україну, щоб їхні рідні могли з ними попрощатися», — зазначив В. Зеленський. Хасан Рухані запевнив, що терміново дасть відповідні доручення, щоб репатріація тіл відбулася якомога швидше.

Нагадаємо, раніше іранські військові визнали, що ненавмисно збили пасажирський літак «Міжнародних авіаліній України». Спочатку про це сповістив у Твіттері міністр закордонних справ цієї країни Мухаммед Джавад Заріф. «Сумний день. Попередні висновки внутрішнього розслідування збройних сил: людські помилки під час кризи, спричинені авантюризмом США, призвели до катастрофи. Наші глибокі вибачення та співчуття нашому народу, родинам усіх жертв та іншим постраждалим країнам», — написав міністр.

Потім агентство ISNA опублікувало заяву генштабу Збройних сил Ірану, в якій йдеться, що «в результаті ненавмисного гуманітарного інциденту був збитий український пасажирський літак». Відзначається, що через кілька годин після ракетних ударів Ірану по американських позиціях в Іраку кількість військових літаків США над країною збільшилася і надходили повідомлення про можливість повітряних ударів по стратегічних центрах країни, численним військовим підрозділам і цілях на деяких радіолокаційних станціях. «У таких критичних умовах рейс «Міжнародних українських авіаліній» вилітає з аеропорту ім. Імама Хомейні і, знаходячись у режимі ротації, перебуває в безпосередній близькості від чутливого військового центру КВІР і знаходиться на висоті ворожого літака і нагадує його за формою. За цих обставин літак був випадково збитий ракетою через людську помилку, яка, на жаль, призвела до мученицької смерті дорогих співвітчизників і загибелі іноземних громадян», — йдеться в заяві.

Як інформує УНІАН, у США припускають, що Іран випустив дві ракети російського виробництва. Йдеться, швидше за все, про «Тор-М1», які Тегеран придбав 2005 року. Дальність ураження цієї зброї — 12 кілометрів.

Незважаючи на те, що причину катастрофи з’ясовано, на місці трагедії продовжує працювати пошуково-рятувальна група. З українського боку до неї ввійшли 45 експертів з Державної авіаційної служби, Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, представники РНБО, Служби безпеки України, ДСНС, Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та компанії МАУ.

Президент України у спеціальному зверненні високо відзначив їхню роботу в Ірані. «Вони працювали та продовжують працювати самовіддано, ретельно й цілодобово. Їхня висока професійність та оперативність, переконливі попередні висновки та докази, знайдені в Тегерані, не дозволили приховати правду», — запевнив глава держави.

Секретар РНБО Олексій Данілов на своїй сторінці у Фейсбуку повідомив, що борт Міністерства оборони України повернеться з Тегерана тільки по звершенні всіх процедур та коли стане можливим забрати тіла всіх 11 громадян України, загиблих в авіакатастрофі. За його словами, в разі необхідності до Тегерана направлять додаткові сили та працюватимуть стільки, скільки буде необхідно.

Водночас цими вихідними Володимир Зеленський провів телефонні розмови з президентом Франції Еммануелем Макроном та державним секретарем США Майком Помпео. Обидва висловили співчуття українському народу через трагедію. З Е. Макроном домовлено про залучення французьких фахівців до розшифровки «чорних скриньок» збитого літака.

Франція вже розпочала формальну процедуру започаткування відповідного міжнародного розслідування в ІКАО (Міжнародній організації цивільної авіації).