«Тіньові схеми — це кошти, вкрадені в кожного українця. 2020-й стане роком детінізації української економіки. Ми вже почали з нелегальних АЗС, грального бізнесу. Додаємо у фокус облік деревини», — заявив під час селекторної наради з керівниками обласних державних адміністрацій глава уряду.

О. Гончарук нагадав, що у грудні минулого року Кабінет Міністрів за-твердив Порядок проведення моніторингу та контролю внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів, який передбачає обов’язковий електронний облік деревини.

«Сьогодні до системи електронного обліку підключено всі державні лісогосподарські підприємства, які належать до сфери управління Держлісагентства та Міністерства оборони. Проте із 187 постійних лісокористувачів комунальної власності до цієї системи підключено лише 69. Це неприпустимо. Відсутність електронного обліку деревини дає можливість легалізувати незаконно заготовлену деревину через фальсифікацію документів про походження», — наголосив прем’єр та доручив до 1 лютого забезпечити електронний облік всієї деревини та посилити контроль за перевезенням необроблених лісоматеріалів автомобілями.

Зокрема, сьогодні майже 12 відсотків лісового фонду України перебуває у віданні органів місцевого самоврядування, які заготовляють 2 мільйони кубометрів деревини, а також 7,5 відсотка лісового фонду взагалі не закріплено за постійними лісокористувачами, тож ніким не охороняється та жодного обліку деревини там не здійснюється. Ураховуючи це, прем’єр доручив головам облдержадміністрацій разом із представниками органів місцевого самоврядування невідкладно запровадити електронний облік деревини, яка заготовляється в лісах комунальної власності, а також ухвалити рішення про закріплення за постійними лісокористувачами лісів, які на сьогодні не мають власника.

Крім того глава уряду вважає, що з 1 лютого торгувати деревиною мають лише через систему електронних аукціонів ProZorro, а також пропонує заборонити суб’єктам лісового господарювання укладення прямих контрактів, бо це призводить до «прямих зловживань».

Звернувшись до теми протидії нелегальному гральному бізнесу, Олек-сій Гончарук повідомив, що після ухвалення урядом у грудні минулого року відповідного рішення було закрито понад 5300 нелегальних закладів, які діяли під виглядом «лотерей». Та оскільки їх власники намагаються відкривати заклади під іншими вивісками, то прем’єр доручив головам ОДА та Нацполіції всіляко запобігати рекламі незаконного грального бізнесу та його переходу в онлайн. «Зали гральних автоматів під будь-якими вивісками мають зникнути. Ми повинні показати, що держава захищає закони. Якщо щось заборонено, то воно заборонено», — підкреслив прем’єр та закликав громадян, які побачать відновлення роботи таких закладів, повідомляти про це на лінію 102.

Ще одна сфера, в якій процвітає тіньовий бізнес, — діяльність незаконних АЗС, частка яких на ринку нафтопродуктів становить майже 25 відсотків. «В Україні не буде тіньового ринку нафтопродуктів. Усі схеми будуть викриті й ліквідовані, а їх учасники — притягнуті до відповідальності», — заявив О. Гончарук та підкреслив, що демпінг «тіньовиків» призводить до нечесної конкуренції та спотворення ринку. Тож після ініційованих Президентом у грудні минулого року перевірок АЗС 377 нелегальних заправок зупинили свою роботу, 243 було демонтовано та 463 оформили ліцензію. Водночас вилучено 4 тисячі тонн пально-мастильних матеріалів вартістю понад 93 мільйони гривень та обладнання на 94 мільйони гривень.

«Ми поступово починаємо наводити порядок. Хто хоче працювати — будь ласка, офіційні документи на діяльність та офіційне оформлення працівників і працюйте на рівні з усіма. Не хочете працювати легально — закривайтесь і не морочте нікому голову та не спотворюйте конкурентний ринок», — заявив прем’єр.