Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова провела робочу зустріч із представниками Посольства Федеративної Республіки Німеччина. У ній узяли участь заступник посла Німеччини Бертрам фон Мольтке і радник з політичних питань Даніель Рікко.

Сторони обговорили проблемні питання захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених осіб та мешканців тимчасово окупованих територій. 

Г. Третьякова розповіла про численні проблеми, з якими стикаються переселенці під час реалізації права на пенсійне забезпечення. Особливо наголошувала на тому, що цим людям необхідно отримати статус внутрішньо переміщеної особи та перетинати лінію зіткнення кожні два місяці у зв’язку з необхідністю проходження процедур ідентифікації і верифікації. Народний депутат зазначила, що з метою спрощення цього механізму її колеги — члени профільного комітету розробили та внесли на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації права на пенсію.

За словами Галини Третьякової, парламентарії мають намір зменшити кількість перетинів лінії зіткнення та спростити процедуру отримання пенсійних виплат. Утім, документ не вирішує технічних питань доставки пенсій нашим громадянам на окуповані території. Щоб отримати виплати, пенсіонер має з’явитися на підконтрольну територію, акцентувала вона.

Законопроект зареєстровано за номером 2083-д. Його ініціаторами виступили представники різних фракцій. Документом пропонується, зокрема, доповнити першу статтю закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування визначенням термінів «внутрішньо переміщена особа» та «тимчасово окуповані території». Статтю про порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії мають намір доповнити положенням про те, що в разі відсутності у внутрішньо переміщених осіб довідки про зарплату та інших документів про нараховану та сплачену зарплату за заявою пенсіонера обчислення пенсії може здійснюватися на підставі відомостей, внесених до персональної облікової картки й системи персоніфікованого обліку та Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування тощо.

Заступник посла Німеччини Бертрам фон Мольтке під час розмови наголосив: «Людям важливо, коли їх чують та розуміють їх проблеми. Це головне завдання суспільства та передусім влади». Учасники робочої зустрічі домовилися про те, що й надалі спільно вивчатимуть проблеми інтеграції тимчасово окупованих територій та соціального захисту їх жителів.

За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.