«Київський ТРЦ «Ocean Plaza», можна сказати, виправдав свою назву. Океан гарячої води...» — такі коментарі почали з’являтися в понеділок увечері на сторінках багатьох дописувачів у Фейсбуці. «Опіки легко отримати від пару. Парує, як у лазні...» — писали інші очевидці. А хтось навіть називав це фільмом катастроф, і всі активно додавали фото потопу.

Як з’ясувалося, поруч з будівлею ТРК стався масштабний порив тепломережі, внаслідок якого затопило дорогу. Крім того, гаряча вода потрапила на нульовий поверх магазину «Ашан» та перший поверх ТРЦ «Ocean Plaza», а район накрила парова завіса. У результаті аварії, за інформацією служби 103, постраждали десятеро осіб. Трьом із них допомога була надана на місці, сімох доправили до лікарні.

На місце аварії одразу прибули бригади рятувальників і столичні посадовці. За ніч проти вівторка, 14 січня, працівники комунальних служб розкопали величезний котлован. У котловані працюють зварювальники. Замінити потрібно 24 метри трубопроводу діаметром 1000 мм. Пориви обіцяють ліквідувати за добу. У «Київтеплоенерго» також запевняють, що постраждалим буде надано компенсацію.

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв на брифінгу повідомив, що в 2019-му комунальне підприємство «Київтеплоенерго» замінило 130 км аварійних трубопроводів, цього року, аби уникнути аварій, планується виконати ще більший об’єм робіт. Адже в столиці майже 80% тепломереж є зношеними й потребують заміни, тож щороку необхідно замінювати приблизно 170 км теплотрас.

Наразі ремонтно-відновлювальні роботи тривають.

Варто зазначити, що такі пориви в столиці стали чи не регулярними. Багато в чому вони спричинені зношеністю мереж. Утім, це не єдина причина, бо, як справедливо нарікають дописувачі, Київ активно розбудовується, при цьому часто-густо це робиться без необхідних дозволів і погоджень, не дотримуються також техніки безпеки, як наслідок — мережі не можуть витримати такого додаткового навантаження.

Коли верстався номер, стало відомо про ще одну аварію. Цього разу рвонула труба з гарячою водою в Солом’янському районі на території житлового комплексу «Кампус».

Вл. інф.