Керівнику спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Галсільліс» підлеглі щомісяця сплачували данину з кожного реалізованого кубометра деревини — по півтора долара. Корупційну схему, яка роками діяла в комунальному підприємстві Львівської облради, припинили працівники СБУ.

Як повідомила прес-служба відомства, правоохоронці затримали одного з керівників «Галсільлісу» та дочірньої структури під час отримання чергового траншу незаконної вигоди. Раніше було зафіксовано ще кілька випадків отримання хабарів. Для цього довелося провести контрольні закупки деревини і простежити, куди надходять кошти, у тому числі від реалізації необлікованої продукції. Тільки за минулий рік керівник обласного підприємства отримав від підпорядкованих лісгоспів понад 5 млн грн.

У віданні «Галсільлісу» перебуває 18 комунальних лісових підприємств, які займають понад 20% усіх лісових масивів Львівщини — це 146 тис. га. Лісівники штучно створювали дефіцит деревини, щоб завищувати її вартість, незаконно отримували кошти від продажу необлікованого лісу. До звітів вносили недостовірні дані про кількість заготовленої деревини та кількість реалізованої продукції. По суті, була розроблена схема поборів, в якій задіяли майже всіх керівників дочірніх підприємств — або плати данину, або залишай крісло.

Що цікаво, на сесії Львівської облради керівника «Галсільлісу» за вагомі здобутки висунули на нагородження грамотою Верховної Ради.

У межах розслідування кримінального провадження вирішується питання щодо оголошення про підозру у вчиненні злочинів одному з керівників «Галсільлісу» та ще кільком посадовцям вищого керівного складу дочірніх лісогосподарських підприємств.

Львів.