Служба безпеки України викрила незаконну оборудку чиновників Дніпровської міськради та комерсантів з розкрадання бюджетних коштів, виділених на реконструкцію соціальних об’єктів.

Оперативники спецслужби встановили, що керівництво одного з департаментів міськради провело публічні закупівлі на майже 130 млн грн для проведення робіт з капітального ремонту та реконструкції дитсадків і шкіл міста. Організатори протиправної схеми зареєстрували для участі в тендері низку підконтрольних фірм для штучного створення конкуренції. Внаслідок чого переможцями в торгах стали «партнерські» комерсанти.

Перевірка зафіксувала, що під час реалізації договорів підрядники виконали роботи не в повному обсязі, із завищенням їхньої вартості. Вони також використовували матеріали сумнівної якості. «Зекономлені» кошти учасники оборудки виводили у «тінь», загалом зловмисники привласнили 25 млн грн бюджетних коштів.

За попередніми даними, неякісно виконані роботи поставили під загрозу здоров’я дітей. У межах розпочатого кримінального провадження за ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) ККУ після закінчення експертиз планується повідомлення про підозру організаторам та учасникам злочинної схеми. Операція з викриття та блокування протиправної діяльності відбувалася спільно з поліцією під процесуальним керівництвом Дніпропетровської місцевої прокуратури № 4, повідомляє прес-служба СБУ.