МВС вважає це абсурдом
На Євромайдані знову заговорили про можливе застосування сили щодо мітингувальників. Комендант Майдану, народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій, оголосив про мобілізацію охоронців Майдану у зв’язку з високою ймовірністю штурму з боку правоохоронців. «У нас є інформація, що на 16 січня може бути нова спроба силового розгону Майдану начебто під виглядом непорозумінь між громадянами, а «Беркут» під виглядом розмежування конфлікту спробує силовим шляхом розігнати Майдан», — заявив депутат на брифінгу в Штабі національного спротиву. Активісти Євромайдану в соціальних мережах повідомляють про те, що до центру столиці стягують силовиків — «Беркут» і внутрішні війська. Утім, у МВС цю інформацію спростовують.
Учора відбулося декілька резонансних подій, пов’язаних з Євромайданом. У Єдиному державному реєстрі судових рішень з’явилося рішення Окружного адміністративного суду Києва від 6 січня 2014 року: заборонити мітинги в центрі Києва і на прилеглих вулицях до 8 березня 2014 року. Постановою суду задоволено позов КМДА з приводу обмежень проведення мирних зібрань в центрі Києва і на прилеглих вулицях, які, на думку позивача, створюють «загрозу національній безпеці, громадському порядку та правам і свободам громадян».
А відомі українські громадські діячі на прес-конференції оприлюднили звернення до ради Всеукраїнського об’єднання «Майдан», лідерів парламентських і позапарламентських політичних партій, організацій і рухів з ініціативою щодо проведення всеукраїнського референдуму стосовно дострокових виборів Президента України.
Дослівно
Сергій БУРЛАКОВ, начальник управління зв’язків із громадськістю МВС України:
— Та кількість неправдивих вигаданих новин, які лунають уже декілька тижнів, переходить усі можливі межі. Новину про можливий силовий розгін Майдану я також відношу до цієї категорії вигаданих новин. Ніякого фізичного розгону Майдану не планується.
Київ. Хрещатик. Медичні працівники роздають вітаміни активістам Євромайдану.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.