На знімку: на засіданні комітету.

Фото надано автором.

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики 13 січня розглянули напередодні другого читання проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (№ 1210 від 30.08.2019 р.). Під час розгляду законопроекту народні депутати пропонували повністю звільнити «Укрзалізницю» від плати за землю. 

Вважаю таку ініціативу неприпустимою. Адже через звільнення ПАТ «Укрзалізниця» від сплати податків за землю бюджети громад недорахуються майже п’яти мільярдів гривень. А ці кошти можна спрямовувати на розвиток та розбудову місцевої інфраструктури. Не маємо допускати встановлення фінансових пільг для будь-яких підприємств та установ за рахунок місцевих бюджетів.

Зазначу, що на засіданні комітету здорова та правильна позиція перемогла. І згадувану пропозицію відхилили. Не може бути жодних преференцій з боку держави для керування місцевими податками — це має бути винятковою компетенцією громади. Дякую колегам за розуміння та підтримку в цьому питанні. Разом ми зробимо спроможними та фінансово незалежними місцеві громади. Сильна громада — це сильна країна.

Зіновій АНДРІЙОВИЧ, народний депутат України по ОВО № 87.