Верховна Рада 368 голосами ухвалила Постанову про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» внаслідок його збиття Ісламською Республікою Іран (реєстр. № 2726).

Усі, хто перебував на борту літака, — 167 пасажирів та 9 членів екіпажу — загинули. Серед загиблих — 11 громадян України, а також громадяни Афганістану, Великої Британії, Ірану, Канади, Німеччини та Швеції. 11 січня 2020 року Корпус вартових Ісламської революції (КВІР) Ірану визнав свою провину у збитті українського літака. «Верховна Рада України очікує на офіційні вибачення Ісламської Республіки Іран за збиття українського літака та загибель його екіпажу та пасажирів, а також закликає Ісламську Республіку Іран визнати свою повну відповідальність», — йдеться у Заяві. Верховна Рада України також наполягає на необхідності проведення прозорого, незалежного та всебічного розслідування обставин цієї трагедії, встановлення всіх винних, їхнього належного покарання, повернення тіл загиблих та здійснення іранською стороною всіх компенсаційних виплат.

Від імені фракції «Європейська солідарність» Петро Порошенко заявив про альтернативний проект постанови щодо авіакатастрофи в Ірані. Однак Голова Верховної Ради Дмитро Разумков пояснив, що стаття 90, пункт 9, Регламенту не передбачає внесення альтернативних проектів постанов, а представлений проект постанови схвалив Комітет з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва.

Під час обговорення депутати наполягали заслухати від міністра закордонних справ інформацію щодо авіатрощі в Ірані та щоб вони мали змогу поставити запитання урядовцю і почути відповіді, які хвилюють суспільство.

«Ця заява не лише висловлює співчуття, а і виконує місію Верховної Ради комунікувати з рештою світу, який теж постраждав у цій катастрофі, — наголосив доповідач, голова комітету Богдан Яременко (фракція «Слуга народу»). — Але, звичайно, у цій заяві містяться звернення до влади Ірану про повне визнання своєї провини, що повинно включати не лише вибачення, але і компенсації перед сім’ями, звичайно, перед постраждалими державами, перед авіакомпанією».

У цілому схвалено законопроекти — про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи (№ 2318-1, 275 «за»); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження культурних цінностей (№ 2187, 304 «за»).

Пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо статусу працівників секретаріатів депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України» (№ 0970) доповів Представник Президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук. Президент пропонував відхилити схвалений закон, що і було проголосовано 330 голосами.

У першому читанні схвалено низку соціальних законопроектів — про усунення неузгодженостей у тексті прийнятого Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України» (№ 1233), про внесення змін до деяких законодавчих актів України (№ 2494), який передбачає підвищення соціальних гарантій для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, у тому числі для дітей з інвалідністю, уніфікацію принципів надання допомоги на дітей одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям. А також запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80-річного віку та потребують постійного стороннього догляду.

За основу схвалено і законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я (№ 2538); про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (№ 2343), що впорядковує порядок надання відпусток військовослужбовцям та реалізації їх права на забезпечення житлом та інших соціальних гарантій; про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів (№ 2456); про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом (№ 2426); «Про систему іномовлення України» (щодо програмної політики та території розповсюдження, № 2521). Як доповів заступник голови

Комітету з питань інформаційної політики Микита Потураєв (фракція «Слуга народу»), цей законопроект спрямований на забезпечення доступу до отримання актуальної інформації про суспільно значущі події в Україні та світі українським громадянам, які змушені проживати в анексованій Російською Федерацією Автономній Республіці Крим, на тимчасово непідконтрольних українському уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також у прикордонних з Російською Федерацією районах, що зазнають потужного інформаційного впливу з боку держави-агресора.

Народні депутати ратифікували Протокол про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Сінгапур про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи (№ 0016), Протокол між Урядом України та Урядом Грузії про внесення змін до Угоди між Урядом України та Урядом Республіки Грузія про вільну торгівлю від 9 січня 1995 року (№ 0017), Угоди про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки (№ 0018), Договір між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про взаємну правову допомогу та правові відносини у цивільних справах (№ 0020).

Прийнято постанови про проведення парламентських слухань на теми: «Проблеми виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини» — 25 березня 2020 року, «Організація протиракової боротьби в Україні. Проблеми та шляхи їх вирішення» — 12 лютого 2020 року; про внесення змін до додатка до Постанови Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році», «Про Рекомендації парламентських слухань на теми «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення» і «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років».

Парламент ухвалив постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата Ірини Венедіктової, котру призначено тимчасово виконувати обов’язки директора ДБР, а також про обрання народного депутата Андрія Костіна головою Комітету з питань правової політики, увільнивши його від обов’язків заступника голови цього комітету.