На бігових доріжках полтавського стадіону «Ворскла» керівництву області та журналістам презентували одразу 103 нові автомобілі екстреної меддопомоги. Їх уже найближчим часом передадуть у райони. Невдовзі в регіон надійдуть ще 62 такі спецавтомобілі і, за словами голови ОДА Олега Синєгубова, Полтавщина стане першою в Україні областю, де повністю оновлять автопарк «швидких». І це не випадково, бо цей край був і залишається лідером із реформування найважливіших складових системи надання меддопомоги, зокрема й екстреної.

Старі «УАЗи» й «ГАЗелі» почали замінювати на справді сучасні авто переважно французького виробництва у рамках реалізації фінансованого Світовим банком міжнародного проекту вдосконалення допомоги хворим, які потерпають від серцево-судинних недуг, і постанови Кабміну від 22 травня минулого року. Згідно з останньою, Полтавщині на закупівлю згаданих спецавтомобілів із держбюджету виділили 150,6 млн гривень, ще 50,2 млн гривень додали з обласної скарбниці.

Медики, котрі виїжджатимуть на термінові виклики у таких «швидких», забезпечені фактично всім необхідним: від сумки на колесах для медпрепаратів та інструментарію до балона з киснем, апарата штучної вентиляції легенів і модернізованих нош. Є навіть надувний матрац для фіксації травмованих під час ДТП.

Діючі, але, м’яко кажучи, застарілі «швидкі» на базах «УАЗів» і «ГАЗелей», за словами директора департаменту охорони здоров’я Віктора Лисака, списувати не поспішатимуть. Не добиті остаточно ремонтуватимуть, ставитимуть у резерв, передаватимуть у лікарняні заклади, де відсутні транспортні засоби для перевезення хворих.

А з новими спецавтомобілями екстрена меддопомога стане таки не умовно швидкою. Щоправда, для приведення її у відповідність до євростандартів треба ще зробити такими й наші дороги. Але це вже, як то кажуть, інша історія...

Полтава.