Родину Бухалів щиро шанували у селі Дударків Бориспільського району, що на Київщині, йшли до них по добре слово і пораду. А вони щедрі та привітні не тільки до родичів, а й до усіх, хто до них звертався. І батьки вони ідеальні. Купали ревно своїх дітей у любові та достатку.

Ще змалечку засвоїв Іван від батьків Василя Степановича та Ольги Семенівни істину: «Живи довго, роби добро, а помирати зберешся — жито посій». Ці батьківські слова стали життєвим кредо та надихали на добрі справи.

Ось так і вирушив на широку життєву стежину почесний громадянин міста Хмельницького, колишній голова виконкому Хмельницької міської ради Іван Васильович Бухал (на знімку). Ніколи не зраджував ані маминій, ані батьковій пораді, завжди теплим і добрим словом згадує усіх жителів Дударкова, які дотепер щиро вітають його як сина Бухалів.

Було в житті у Івана Бухала всього багато. І навчання в Дударківській школі, по закінченню якої поїхав працювати на Донбас і опинився у місті Дружковка. Згодом переїхав до Горлівки, а потім до Макіївки, де працював на металургійному заводі імені Кірова.

У 1958-му був призваний на службу до лав Радянської армії, яку проходив у Хмельницькому. Саме тоді Іван Бухал уперше познайомився з містом над Бугом. Після служби в армії у 1961—1963 роках працював помічником машиніста паровоза станції Гречани. Опісля пройшов шлях від муляра до економіста Хмельницького будинкоуправління № 1. У 1967-му закінчив Одеський інженерно-будівельний інститут.

Іван Бухал у 1979 році був обраний першим заступником голови, а в 1980-му головою виконкому Хмельницької міської ради. Понад 10 років поспіль обіймав цю посаду, постійно обирався депутатом міської та обласної ради.

Він повсякчас у громадській роботі, турботі про людей. Його серце налаштоване на добро.

Уже будучи на заслуженому відпочинку з 2006 року, обраний депутатом Хмельницької міської ради п’ятого та шостого скликань, у складі яких очолював постійну комісію з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього середовища.

Я є свідком того, що майже всі великі новобудови 80-х років пов’язані з іменем Івана Васильовича Бухала, який був не просто головою міськвиконкому, а й справжнім патріотом міста.
Завдяки Івану Васильовичу діяльність з розвитку соціально-економічної інфраструктури, будівництва та житлово-комунального господарства дала змогу обласному центру в короткий термін перетворитися на розвинуте в економічному та соціальному плані місто. Хмельничани досі пам’ятають заслуги Бухала в будівництві сучасного музично-драматичного театру, органного залу філармонії, шкіл, лікарень, поліклініки, об’єктів соціальної інфраструктури.

Швидкими темпами в місті розвивалось житлове будівництво, зводилися промислові об’єкти, транспортні розв’язки та дороги.

Невтомна праця Івана Бухала високо оцінена людьми і суспільством. Він нагороджений грамотою Президії Верховної Ради УРСР, медаллю «За доблесну працю», орденом «Дружби народів», Почесною відзнакою Хмельницької міської ради.

Хмельницький.

Фото надано автором.