Як повідомляє прес-служба МОН, подати документи можна буде до 31 січня.

Cтаном на ранок 16 cічня своє бажання взяти участь у сертифікації виявили 352 педагоги (за допомогою спеціального сервісу було сформовано 352 реєстраційні картки-заяви). 

Як і торік, сертифікація буде добровільною. Цьогоріч у ній братимуть участь до 2000 вчителів початкових класів, які мають педагогічний стаж не менш як два роки.

«Минулого року ми ретельно стежили за першою пілотною сертифікацією... Зокрема, на основі першого пілоту було ухвалено рішення змінити порядок етапів і встановити відсіювання після кожного з них. Крім того, цьогоріч ми збільшили ліміт кількості учасників удвічі — тепер ще більше вчителів мають змогу отримати сертифікат, а з ним — доплату в 20% до зарплати та зарахування атестації», — зазначила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Першим етапом сертифікації буде незалежне тестування — ЗНО для вчителів. Наступним — самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності. Насамкінець експерти вивчатимуть практичний досвід роботи педагогів. До наступного випробування переходитимуть лише ті учасники, які вдало пройшли попереднє. Вчителі зможуть відмовитися від сертифікації на будь-якому її етапі.

Нагадаємо, торік пілотну сертифікацію вчителів початкової школи успішно пройшли 705 педагогів.

Згідно із Законом України «Про освіту», вони мають отримувати доплати в розмірі 20% посадового окладу протягом усього терміну дії сертифікату, тобто три роки. «Це положення закону є нормою прямої дії та підставою для встановлення таких виплат», — наголошують у МОН.

Сертифіковані вчителі мають отримати доплати вже у січні, нагадують у Міністерстві освіти і науки. Для встановлення доплати за успішне проходження сертифікації вчитель має звернутися із відповідною заявою до керівника закладу освіти. До неї необхідно додати роздрукований сертифікат або в тексті заяви зазначити його реквізити у Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Раніше повідомлялося, що до профільного міністерства надходили скарги на те, що в регіонах відмовляються встановлювати доплати вчителям. При цьому місцеві органи виконавчої влади та місцевого самоврядування посилаються на зупинення дії постанови Кабміну від 10 липня 2019 року № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки». Такі дії у міністерстві вважають неправомірними.

P.S. Зовнішнє незалежне оцінювання учителів початкової школи відбудеться 29 лютого. Про це повідомили в Українському центрі оцінювання якості освіти.
Тест міститиме 100 завдань, на виконання яких відведуть 180 хвилин. Результати першого етапу сертифікації стануть відомі не пізніш як 18 березня. Учасники сертифікації, які за підсумками незалежного тестування наберуть менш ніж 60% від максимальної кількості балів, не зможуть взяти участі у наступному етапі сертифікації.