В них взяли участь загалом понад півсотні євродепутатів, але попри те, що не всі виступи характеризувалися одностайністю, абсолютна більшість підкреслювала співвідповідальність СРСР за початок Другої світової війни, внаслідок укладення пакту Ріббентропа-Молотова.

Віце-президент Європейської комісії Вера Йоурова підкреслила, що «Єврокомісія повністю відкидає неправдиві твердження, якими намагаються перекрутити історію Другої світової війни, або представити її жертв, таких як Польща, в ролі винуватців». В. Йоурова застерегла: перекручування історичних фактів становить загрозу для демократичних держав, наголосивши при цьому, що «німецько-радянський альянс зробив можливим напад на Польщу нацистської Німеччини 1 вересня 1939 року, а згодом радянських військ 17 вересня — події, які дали початок Другій світовій війні — це факт». Водночас, на її думку, треба враховувати всі аспекти складної історії та не забувати про роль радянських солдатів у ході ключового етапу війни — коли Гітлер і Сталін стали ворогами: «саме ці солдати викинули нацистів з Центрально-Східної Європи та визволили концтабір Аушвіц-Біркенау».

Ініціатор дебатів у Європарламенті та голова делегації Громадянської платформи (партії, що нині в Польщі перебуває в опозиції) Анджей Галіцкі підкреслив, що вони не про історію, а про безпеку, бо «ті, хто хоче підтримувати тоталітаризм — чи то сталінський, чи то нацистський, самі хочуть формувати авторитарні уряди та використовувати їх на погибель мільйонів європейців». Євродепутат Лєшек Міллер від партії Союз демократичних лівих сил (у країні її позиціонують як посткомуністичну, а він сам був представником партійного істеблішменту періоду Польської Народної Республіки, а також прем’єр-міністром у 2001—2004 рр.), нагадав, що коли 30 років тому З’їзд народних депутатів СРСР засудив пакт Ріббентропа-Молотова, здавалося, що цей розділ історії закрито. Нинішні дії Кремля він назвав «спробою ревізії тих оцінок та фальсифікації історичної правди щодо Польщі, участь якої у боротьбі проти Гітлера не викликає жодних сумнівів».

Тим часом президент РФ Володимир Путін у своєму посланні до парламенту вкотре дав зрозуміти Заходу, що цей елемент інформаційної війни матиме своє продовження. Володар Кремля поставив чергове завдання бійцям ідеологічно-інформаційного фронту: «Нахабній брехні, спробам переінакшити історію, ми (РФ. — Ред.) повинні протиставити факти».

У якому саме стилі робитимуть це в Білокам’яній, продемонстрував напередодні послання В. Путіна голова Держдуми В’ячеслав Володін. Коментуючи нещодавню ухвалу польського Сейму щодо «історичних висловлювань» російського керівництва на тему Другої світової війни, він припустив, що організації нацистами таборів смерті на польських землях «сприяла атмосфера, що панувала в довоєнній Польщі, та позиція влади цієї країни, яка підживлювала антисемітські настрої в суспільстві та підготувала ґрунт для подальшого геноциду і Голокосту». 

У відповідь на цей «думський виклад історії» в комплексі під назвою «Місце пам’яті і музей Аушвіц-Біркенау — колишній нацистський концентраційний табір і табір смерті» пану Володіну порадили ознайомитися з розробленим експертами курсом онлайн-лекцій, присвячених складній історії концтабору та причинам Голокосту.

Варшава.