Водохреще.

Коли Спаситель зайшов у води Йордану, з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Бога-Отця. Через те, що Господь явив людям Себе в усій повноті як Трійця: Бог-Отець — голосом Своїм, Бог-Син — хрещенням в Йордані й Святий Дух — сходженням у вигляді голуба, це свято ще називають Богоявленням. А ще Водохрещем, Йорданом, бо в цей день здійснюється особливий чин освячення води, до якої українці ставилися по-особливому побожно: вмивалися нею, окроплювали оселі й обійстя, зберігали біля ікон. Вода на Хрещення вважається цілющою і символізує очищення. Вражає той факт, що вода, освячена на Йордана, зберігається і не псується цілий рік.

У Православній церкві України наголошують, що немає потреби просити священика «побризкати більше», як і запасатися водою у бідонах. Адже не від кількості води залежить святість і міра отриманих дарів Божественної благодаті, а від того, як людина наближається до Господа, від способу її життя, віри, справ.

З Водохрещем пов’язано багато прикмет. Наприклад, якщо на Йордан дерева вкриті інеєм, то навесні у відповідний день треба сіяти ярову пшеницю — «вродить як гай».

Фото Віктора Чухрая з сайту lutsk.rayon.in.ua