Голова комітету Олександр Ткаченко та його заступник Євгенія Кравчук.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні розглянув альтернативний проект закону «Про медіа в Україні» (№ 2693-1), який презентував народний депутат Микола Княжицький. Він зазначив, що законопроект «Про медіа» (№ 2693), який розглядався на попередньому засіданні комітету, загалом виписаний непогано, але з деякими його пунктами не можна погодитися.

Нагадаємо, що законопроект «Про медіа», який складається із 124 статей, був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Його мета — створення єдиної, впорядкованої та взаємоузгодженої системи правових норм, спрямованих на регулювання правовідносин у сфері медіа, та імплементація норм європейського законодавства в національне.

У законопроекті «Про медіа», зокрема, пропонується визначити обмеження, пов’язані із збройною агресією РФ проти України, та пропонується забороняти поширювати у ЗМІ матеріали, які містять елементи популяризації та пропаганди органів держави-агресора (держави-окупанта), її посадових осіб та осіб і організацій, що контролюються державою-агресором, та їх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною збройну агресію, анексію території України, порушення територіальної цілісності, суверенітету нашої держави, а також заперечення зазначених дій.

Під час представлення законопроекту «Про медіа в Україні» (№ 2693-1), Микола Княжицький зазначив, що цей, альтернативний, законопроект містить чотири основні відмінності від законопроекту № 2693.

Зокрема, відсутні норми, які б змінювали підходи до формування та використання Переліку осіб, що створюють загрозу нацбезпеці, оскільки практика його використання протягом останніх п’яти років з метою протидії прихованій пропаганді агресора ефективно працює. Крім того, запроваджено процедуру розгляду про заборону розповсюдження продукції ЗМІ в Україні за реальні порушення, які загрожують нацбезпеці і спрямовані проти України, її незалежності, суверенітету, українського суспільства. Також у запропонованому законопроекті №2693-1 дається більш повне визначення поняття «онлайн-медіа». Його розробниками додані вимоги щодо забезпечення прозорості фінансування ЗМІ та пропонуються механізми розкриття джерел фінансування. Також передбачається, що поки ЗМІ не розкриє структуру власності, не зможе отримати ліцензію на свою діяльність чи продовжити наявну.

Голова комітету Олександр Ткаченко наголосив, що не бачить істотних відмінностей між основним та альтернативним законопроектами, окрім пункту, що стосується застосування Переліку осіб, які створюють загрозу нацбезпеці України. Він також запропонував розглянути і врахувати деякі пункти презентованого законопроекту під час підготовки проекту до другого читання.

— Ми за те, щоб закон пішов, було дано старт. За те, щоб пройшли публічні відкриті обговорення і, безсумнівно, будемо враховувати всі слушні пропозиції, поради і зауваження, — сказав Олександр Ткаченко. Він додав, що законопроект про медіа розглядався у Верховній Раді попереднього скликання п’ять років, «однак, результату не було».

— Проект закону «Про медіа» нині проходить експертизу в Раді Європи і ми очікуємо на зауваження, — наголосив Олександр Ткаченко. Голова комітету також зазначив, що при підготовці законопроекту до другого читання можуть бути створені робочі групи, які працюватимуть за різними напрямами.

— Ніхто в цьому законі не зазіхає ні на свободу слова, ні на права журналістів, — підкреслив Олександр Ткаченко, — ні на те, щоб позбавити громадян достовірної інформації. Він також наголосив на готовності включити низку статей, які є в альтернативному законопроекті, в основний, а також врахувати зауваження Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради України та міжнародних експертів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти в першому читанні за основу проект закону «Про медіа» (№ 2693).

Члени комітету також розглянули проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії)». Під час засідання також було заслухано інформацію заступника міністра культури Анатолія Максимчука про роботу над законопроектом про протидію дезінформації. Він зауважив, що планується його подальше обговорення з вітчизняними та міжнародними експертами.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.