Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендуватиме парламенту ухвалити за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад» (реєстр. № 2637). 

Ідея щодо узаконення агломерацій не нова і назріла вже давно, відповідний законопроект було зареєстровано в парламенті попереднього скликання, проте до його ухвалення так і не дійшли. Нині народні депутати налаштовані рішуче, хоча й визнають недосконалість проекту, проте запевняють, що його буде суттєво доопрацьовано під час підготовки до другого читання. Підтримують ухвалення документа і в Міністерстві розвитку громад і територій.

«Утворення агломерацій, відповідно до законопроекту, буде добровільним, громади самостійно визначатимуть рамки такої співпраці. Водночас передбачається, що у разі створення агломерації має бути створено раду агломерації, яка складатиметься з представників усіх громад і керуватиме процесами», — розповів, представляючи проект закону, народний депутат Віталій Безгін.

На рівні агломерації, за його словами, будуть вирішуватися, зокрема, питання побутових відходів, водовідведення та водопостачання, а також транспортні та інфраструктурні питання. «Цей законопроект ми вже обговорювали в деяких регіонах, проводили наради з експертами, зокрема, на майданчику Мінрозвитку регіонів та територій під головуванням заступника міністра В’ячеслава Негоди», — зауважив В. Безгін додавши, що документ підтримують більшість учасників дискусії.

Цей законопроект є вкрай важливим у контексті децентралізації, переконаний він, оскільки у процесі добровільного об’єднання територіальних громад навколо майже кожного великого міста є конфлікт між створеними ОТГ, які це місто оточили, і шлях агломерації іноді є найкращим виходом із ситуації, який дасть змогу громадам співпрацювати ефективно.

В’ячеслав Негода, зауваживши, що цей законопроект є не політичним, а суто прагматичним, додав, що в рамках співробітництва територіальних громад у міністерстві вже зареєстровано понад 530 договорів і 234 з них були підписані минулого року. «Це є надзвичайно популярна форма. Ця проблема існує навколо великих міст, тому ми й вийшли на те, що стосовно них має бути особлива форма співпраці, яку ми закладаємо в законопроекті», — наголосив він і, звертаючись до представників комітету, закликав їх підтримати проект у першому читанні.

Довідково

Міська агломерація (від лат. agglomeratio — приєднання) — форма розселення, територіальне скупчення населених пунктів (переважно міст), які об’єктивно об’єднані в єдине ціле (складну багатокомпонентну динамічну систему) інтенсивними, функціональними, у тому числі економічними, трудовими та соціальними, культурно-побутовими, рекреаційними та іншими зв’язками, а також екологічними інтересами.