Учасники міжнародної мирної конференції по Лівії (ООН, Франція, Німеччина, США, Великобританія, Італія та Росія), що відбулася у неділю в Берліні, домовилися не надавати подальшої військової підтримки сторонам лівійського конфлікту задля запровадження тривалого режиму припинення вогню.

Як заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель під час прес-конференції за результатами зустрічі, учасники домовилися уважніше стежити за дотриманням ембарго на постачання зброї до Лівії, повідомляє «Дойче велле» з посиланням на агенцію dpa. Водночас очільниця німецького уряду наголосила, що нинішня конференція є лише першим кроком у довготривалому процесі врегулювання ситуації. Зокрема, буде створений комітет по Лівії, який визначатиме подальші кроки, необхідні для досягнення припинення вогню.

Прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте заявив, що «всі зацікавлені сторони, включаючи світове співтовариство, готові вжити заходів», щоб запобігти зовнішньому втручанню у лівійський конфлікт. А генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш наголосив, що майбутні реформи в Лівії мають бути прийняті обома сторони конфлікту.

Нагадаємо, міжнародна конференція по Лівії відбулася за зачиненими дверима. Окрім представників ООН, Франції, Німеччини, США, Великобританії, Італії та Росії, у ній взяли участь очільники сторін конфлікту — голова міжнародно визнаного уряду в Триполі Фаїз Сарадж та командувач «Лівійської національної армії» генерал Халіфа Хафтар.

Після повалення режиму Муаммара Каддафі в 2011 році в Лівії почалася боротьба за владу. В Триполі за підтримки ООН був створений уряд національної єдності на чолі з Фаїзом Сараджем. Однак він контролює лише невелику частину країни. Між тим у Тобруку, що на сході країни, засідає однопалатний парламент, що вважає себе справжньою владою. Цей орган опирається на збройні формування екс-соратника Каддафі генерала Халіфи Хафтара. Саме під його контролем перебуває значна частина лівійської території, включаючи більшість нафтових родовищ.