У ньому до екстремістської символіки віднесли й український національний герб — тризуб. Відповідну заяву посольство опублікувало 19 січня на своїх сторінках у Фейсбуці та Твіттері.

«Додавати тризуб, конституційний національний символ та державний герб України, до посібника з протидії екстремізму, розробленого контртерористичною поліцією для вчителів та медиків Великої Британії, — це більш ніж обурливо. Жодні виправдання неприйнятні», — наголосили в посольстві України. При цьому українська сторона вимагає офіційних вибачень та вилучення тризуба із посібника.

Історія з тризубом стала відомою завдяки газеті The Guardian, яка 17 січня опублікувала статтю про розроблений британськими правоохоронцями посібник. Цікаво, що, окрім українського тризуба, до екстремістських символів  включили символіку полку «Азов», а також природозахисних та зоозахисних рухів, таких як Greenpeace чи Peta.

Вражаючою некомпетентністю Міністерства внутрішніх справ Сполученого Королівства назвав у Твіттері віднесення тризуба до екстремістських символів дослідник Королівського коледжу в Лондоні доктор Александр Кларксон.

До слова, через тризуб на футболці влітку минулого року спалахнув скандал з футболістом Романом Зозулею. Іспанські фани клубу «Райо Вальєкано» з невідомих причин сприйняли національний герб за нацистський символ і почали цькувати українського спортсмена. Міністерство закордонних справ України та Асоціація іспанських футболістів стали на бік Романа Зозулі й закликали припинити цькування спортсмена.