Керівник апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний, учасниця Програми стажування Світлана Зварищук, голова правління ГО «Ліга інтернів» Валерій Карпунцов.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Вітаючи інтернів, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков нагадав, що цього року Програмі стажування виповнюється 25 років. Спочатку вона фінансувалася USAID, нині ж інтерни отримують державну стипендію. 

«Це лише перший крок у вашому професійному, громадському, політичному житті, який ви пройдете, упевнений, достойно, з високо піднятою головою і успішно. У нас є багато прикладів того, як ця Програма дала поштовх для того, щоб хтось працював в апараті Верховної Ради, хтось став главою секретаріату Голови Верховної Ради, хтось народним депутатом. Якщо не помиляюся, п’ять народних депутатів дев’ятого скликання колись як і ви пройшли Програму стажування. Тому — це можливість розвиватися і багато чого навчитися. Дуже важливо розуміти, що без команди, а помічники — це члени команди, нічого досягти неможливо. Тому радий вас бачити у цій команді», — наголосив Дмитро Разумков, додавши: «Все залежить від вас, вашої роботи, завзяття і, звісно, від долі, адже вона часом закидає нас туди, про що ми навіть і не мріяли».

Керівник апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний запевнив інтернів, що апарат парламенту відкритий для співпраці з ними: «Хочу запевнити, якщо у вас виникнуть запитання будь-якої складності, ви можете приходити до мене, моїх заступників або керівників підрозділів і звертатися з усіх питань, які потребують втручання керівництва апарату Верховної Ради України».

Голова правління ГО «Ліга інтернів», екс-народний депутат та випускник Програми 1999—2000 років Валерій Карпунцов зазначив, що Програма стажування є професійним ліфтом для молоді й свого часу вона змінила його професійний шлях: «Мені довелося стати юристом у галузі виборчого права, завдяки цьому я став депутатом Київської міської ради, двічі народним депутатом, але потім повернувся в науку права. Це був прекрасний час мого життя, нові люди, нові можливості, нові знання».

Народний депутат, випускник програми 2009—2010 років Олексій Жмеренецький, зауваживши, що Програма стала для нього переломним моментом тоді, коли його фах (за першою освітою він інженер-програміст) трансформувався в державне управління, а нині — в політику. «Ці десять років мали багато цікавого завдяки нетворку, набутому під час Програми стажування», — сказав він і порадив учасникам зосередитися на вивченні нового: «Не концентруйтеся на тому фаху, з якого ви прийшли. Це час для того, щоб розширити свій горизонт. Згодом набуті нові знання можуть принести успіх».

Протягом шести місяців інтерни братимуть участь у законопроектній роботі, здійснюватимуть аналітичні дослідження, допомагатимуть своєму структурному підрозділу в проведенні комітетських, парламентських слухань, круглих столів, фахових заходів тощо. Особливу увагу буде приділено навчанню учасників. Розвитку лідерського потенціалу інтернів сприятимуть зустрічі з народними депутатами, політичними та громадськими діячами, науковцями.

Довідково

Програма стажування-2020 є ювілейною 25-ю Програмою. Програма була започаткована у 1995 році Верховною Радою України та Асоціацією колишніх членів Конгресу США. За цей час її випускниками стали понад 1900 осіб. Майже третина з них продовжили професійну діяльність в органах влади, інші — навчаються в українських та закордонних університетах, працюють в аналітичних центрах, громадських організаціях, бізнесі тощо. Серед випускників Програми стажування — дев’ять народних депутатів різних скликань. Нині Програма реалізується апаратом Верховної Ради України та громадською організацією «Ліга інтернів» відповідно до Меморандуму про співпрацю. З 1995 до 2018 року Програма стажування фінансово та інституційно підтримувалась Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).