Анастасія Демчук і директор школи Світлана Дятлик знайомлять із шкільним музеєм.

За 24 кілометри від райцентру Сарни розкинулося село Тутовичі, вперше про яке згадується в «Архіві князів Любартовичів Сангушків у Славуті» 1511 року як про с. Тутовіче. Нині це сучасний населений пункт, в якому повноцінно функціонують школа, лікарська амбулаторія загальної практики сімейної медицини, відділення зв’язку, бібліотека, клуб, аптека, магазини, розвивається приватне підприємництво... Село розростається і має все для того, щоб упевнено дивитися в майбутнє.

Поштовики стверджують: у нас люблять читати газети

Ось уже два з половиною роки начальником поштового відділення у Тутовичах є Вікторія Гамза, яка доїжджає на роботу із сусідніх Цепцевичів. Із листоношею Наталією Босюк вони добросовісно обслуговують місцевих жителів, до кожного мають індивідуальний підхід.

Люди у селі передплачують газети. По більш як чотири видання носять поштовики у домівки Лариси Бігун, Оксани Костроміної, Олени Демчук, Наталії Босюк, Валентини Шевчук. До речі, остання саме завітала на поштове відділення у справах, хвалить місцевих поштовиків за людяність, культурне обслуговування. Жінка 37 років пропрацювала вчителем початкових класів у місцевій школі, виховала не одне покоління односельців.

Поштове відділення надає й інші послуги. Окрім соціальних і пенсійних виплат, відправки та доставки посилок і бандеролей, тут можна придбати й товари першої потреби. Найбільше відвідувачів Вікторія Гамза приймає в середині місяця, коли приходять квитанції за спожиту електроенергію. Іноді в цей піковий період обслуговують до ста осіб на день.

Без фізрука і трудовика у школі не обійтися

Учитель фізичного виховання місцевої школи Микола Кухарчук уже десять років прищеплює любов не тільки до ігрових командних та індивідуальних видів спорту, а й до фізичного самовдосконалення. Нині з дітками 5-х класів вивчає модуль «Баскетбол», під час якого ознайомлює із азами цієї популярної гри. Свого часу саме з дівочою баскетбольною командою досягав найбільш вагомих результатів під час участі в районній спартакіаді серед школярів Сарненського району. Цьогоріч уже вдалося здобути друге місце в районному етапі конкурсу «Олімпійський куточок», який проводить КЗ «Обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Рівненської обласної ради разом із відділенням Національного олімпійського комітету України.

Із 1990-го на посаді вчителя трудового навчання працює Іван Савчик, який заохочує молодь до праці, розвиває навички чоловічого господарювання. Саме цього дня під час уроку дев’ятикласники дружно трудилися над розкладним дерев’яним стільцем (на знімку), який невдовзі слугуватиме в домашньому вжитку одного з учнів. У кабінеті є фугувально-розпилювальний, два токарні по дереву й один по металу, свердлильний, точильний верстати, різні електрифіковані та столярні інструменти.

На початку грудня на базі КЗ «Сарненський районний будинок дітей і молоді» відбувалася виставка-конкурс образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Знай і люби свій край», на яку Іван Дмитрович делегував дві роботи. У номінації «Композиція» його виріб «Різдвяна ніч» посів третє місце, а в номінації «Сувенір» — напрацювання під назвою «Скринька» журі конкурсу оцінило першим місцем, і воно тепер представлятиме Сарненський район на обласному етапі.

«У Тутовичах немає, мабуть, жодної родини, — ділиться співрозмовник, — яка б не мала у своєму господарстві дерев’яний предмет для вжитку зі школи. У кожного щось є: підвазонники, стільці, товкачі, качалки... Минулого року з дітьми організували творчий ярмарок. Хлопці продавали власні вироби, а дівчата — солодку випічку. Вдалося у такий спосіб заробити кошти на ремонт електричних інструментів у кабінеті трудового навчання та придбати комплектуючі частини до верстатів, дрилі, лобзика», — розповів Іван Савчик.

Для атовців — «концерти вдома»

Завідувачка сільського клубу Наталія Катеринич розповіла, що у закладі діють гуртки декоративно-ужиткового мистецтва, спортивний (настільний теніс, шахи, шашки), вокальні (дитячий і дорослий). Успішно віднедавна практикують «концерт удома», коли представники художньої самодіяльності вирушають до будинків атовців й вітають із різними святами чи відповідними датами. Такі ж вітання отримують й інші односельці — ювіляри, представники різних професій, які нині в поважному віці. Для решти тутовицької громади проводять дискотеки, тематичні концертні програми, заходи до Дня села, що відзначають на Михайла (21 листопада). Традиційними стали спільні концерти із аматорами сцени сусідніх сіл — Чемерного, Довгого, Цепцевичів та інших населених пунктів Сарненського району. Також емоційно-яскраво відбуваються обмінні програми. Приміром, 12 січня тутовичани їздили із концертом у Стрільськ.

Наталія Катеринич активно пропагує творче надбання талановитих земляків у різних конкурсах. Цієї осені роботи художниці Надії Андріюк у районному заході «Мистецтво молодих» відзначили дипломом за третє місце. У традиційному та щорічному фестивалі-конкурсі «Творчістю хата багата» талановита родина Хомичів (на знімку) представляла рідне село спочатку у відбірковому етапі в Любиковичах, а згодом — в обласному, в Березному, де посіла третю сходинку. Демонструвала спортивні, танцювальні, вокальні, образотворчі елементи, ділилася випічкою й за всі унікальні вміння була удостоєна високої оцінки.

Сарни. 

Фото автора.