На знімку: виконавчий директор Благодійного фонду «Акцент» Олег Лісний, посли Литви -- Марюс Януконіс, Латвії -- Юріс Пойканс, Польщі -- Бартош Ціхоцький та співкоординатор ГІ «Бурштиновий шлях», директор ЦСД «Український меридіан» Дмитро Левусь (зліва направо).

Фото автора.

Необхідно відбудовувати Донецьку та Луганську області, щоби люди з окупованих територій бачили різницю. Це не гарантує швидкого результату, але треба йти у цьому напрямку. Таку точку зору висловив посол Латвії в Україні Юріс Пойканс під час круглого столу на тему «Реінтеграція Донбасу. Європейський погляд», що відбувся в Краматорську.

Його колега посол Литви в Україні Марюс Януконіс нагадав, що цими днями делегація послів деяких країн — членів ЄС побувала в багатьох населених пунктах, й вони побачили певні перетворення в кращий бік — нові дороги, школи, інфраструктуру. «Ми мали розмови з представниками місцевої влади, а також з неурядовцями — активістами, бізнесменами, котрі прагнуть розвивати регіон. Справді, треба створювати контраст, щоб ця територія стала привабливою для людей, які зараз мешкають за лінією розмежування», — зазначив Марюс Януконіс.

Свою підтримку українцям в обстоюванні суверенітету й територіальної цілісності своєї держави висловив і посол Польщі Бартош Ціхоцький. «Наша позиція така — допоки Донбас і Крим не повернуться до України, ставлення Польщі до Росії не зміниться, — наголосив пан Ціхоцький. — Я вдячний українським військовим, тим, хто залишився тут і будує свій бізнес. Тим самим вони допомагають місцевому населенню, також це важливо для нашої країни. Для Польщі, сусіда, війна Росії проти України, війна Росії проти Грузії, дестабілізація Молдови — це не екзотична тема. Україна — не фігура на шаховій дошці, тому важливо, яку позицію вона займає у Мінську та в «нормандському форматі», яким чином відбуваються переговори з Росією. Також ми розуміємо, що Україні не потрібні фейкові вибори, проведені на окупованих територіях на умовах Росії».

Виконавчий директор Благодійного фонду «Акцент» Олег Лісний, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, експерт Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко та інші експерти разом із європейськими дипломатами досить обережно висловлювались щодо строків остаточного повернення окупованих територій. При цьому їхні думки сходяться в одному: реінтеграція можлива тільки після повної деокупації. Це стале припинення вогню, демілітаризація, встановлення Україною контролю над всією ділянкою російсько-українського кордону. І тільки після цього, на переконання учасників зустрічі, можливо проведення виборів.

Зустріч була організована Антикризовим медіа-центром, Благодійним фондом «Акцент» і Громадською ініціативою «Бурштиновий шлях».