Про це заявив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков в ефірі одного з телеканалів. Йдеться про законопроект № 1017, який передбачає зменшення кількості народних обранців до 300 та запровадження пропорційної виборчої системи.

«Думаю, що так. Є рішення Конституційного Суду», — сказав глава парламенту, відповідаючи на запитання щодо розгляду законопроекту на наступній сесії. Водночас він висловив жаль із приводу того, що Конституційний Суд не підтримав пропозиції стосовно дострокового припинення повноважень народних депутатів за кнопкодавство та невідвідування засідань. «Особисто мені, як громадянину, шкода, що саме так. Я вважаю, все-таки, якщо народний депутат кнопкодавить або не виконує своїх функцій, то йому нема чого робити у Верховній Раді. Нехай іде займається чимось іншим», — наголосив Дмитро Разумков.

Крім того, на наступній сесії, яка відкриється вже четвертого лютого, народні депутати розглянуть, зокрема, й земельне питання, законопроекти про народовладдя, місцевий та всеукраїнський референдуми та зміни до Регламенту.

Щодо змін до Регламенту, то нині, за словами Дмитра Разумкова, триває робота над відповідним законопроектом. «Є речі, які політично іноді заважають роботі. Я розумію позицію щодо поправочного спаму. Але межу тут треба проводити обережно між поправочним спамом та демократичними принципами, які повинні бути у парламенті», — сказав він.

Окремо глава парламенту торкнувся традиційної для п’ятниці рубрики «Різне». Вона, за його словами, застаріла, адже коли ця норма прописувалась, не було такої кількості телеканалів, Інтернету і депутати використовували парламентську трибуну для того, щоб донести свою думку.

Підбиваючи підсумки другої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання, глава парламенту зауважив, що було розглянуто 463 законопроекти, з яких 158 стали законами. «Це непоганий показник для нової та молодої Верховної Ради, адже багато народних депутатів уперше в стінах парламенту», — сказав він, назвавши одним з найголовніших досягнень скасування депутатської недоторканності.

«Проте мені важко оцінювати роботу парламенту, вважаю, що оцінку мають давати громадяни через деякий час, коли дійсно відчують позитивні зміни від роботи Верховної Ради України», — додав Дмитро Разумков, запевнивши, що законодавчий орган надав уряду всі механізми, необхідні для впровадження подальших реформ, і висловив упевненість, що уряд демонструватиме серйозні зміни.

«Що для мене, як Голови Верховної Ради, дійсно важливо, що на табло системи «Рада» дуже часто висвітлювалось за триста голосів. Це демонстрація того, що парламент працює консолідовано, незалежно від партійної приналежності. Сподіваюсь, ми зможемо це зберегти, перенести в наступну сесію і мати такий результат протягом всієї каденції парламенту дев’ятого скликання», — сказав він.

Вл. інф.