У другій половині дня глава держави виступив перед учасниками заходу. Варто підкреслити, що його виступ відбувся в рамках Давоського форуму, а не на його полях. Звернення В. Зеленського до світових лідерів почалося у момент, коли вже верстався номер, тож про деталі читайте у п’ятничному випуску нашої газети.

Крім того, в Давосі Президент України провів низку зустрічей з лідерами іноземних держав, представниками бізнесу та міжнародних фінансових організацій.

Як уже писав «Голос України», сьогодні глава держави відвідає Ізраїль, де візьме участь у пам’ятних заходах у межах Світового форуму Голокосту, присвяченого 75-й річниці звільнення концтабору Аушвіц.

Сьогодні зранку в Давосі відбудеться традиційний «Український сніданок», у якому запланована участь Прем’єр-міністра Олексія Гончарука. Цього року темою ранкової дискусії стане «Україна 2020 — нова реальність, новий наратив, нові виклики».

Водночас на Всесвітньому економічному форумі резонансним назвали виступ Президента США Дональда Трампа. Трамп заявив, що, як він і передбачав два роки тому, Сполучені Штати досягли «безперечного й безпрецедентного процвітання». «Америка досягла приголомшливих результатів завдяки прийняттю нового підходу, що повністю концентрується на добробуті звичайного американського робітника. Кожне рішення, яке ми приймаємо щодо податків, законодавства, енергетики, міграційної політики, освіти, сфокусоване на покращенні життя для середньостатистичного американця. Ми маємо на меті створити настільки високий стандарт життя, що й уявити собі ніхто не може», — запевнив Д. Трамп.

Коментуючи ситуацію зі змінами клімату, американський лідер заявив, що США приєднаються до ініціативи «Один трильйон дерев», яка передбачає посадити таку кількість зелених насаджень у всьому світі до 2030 року.

Екологи припускають, що посадка 1,2 трильйона дерев може нейтралізувати викиди вуглекислого газу. В Давосі цю ініціативу потужно підтримали не лише політичні лідери, а й екоактивісти, громадські діячі та бізнесмени. 

Під час форуму окремо йшлося про вагомість кліматичних змін, цій темі уже було присвячено кілька дискусій, й, без сумніву, вона залишиться однією з найгарячіших протягом 2020 року.

Ще одне питання, над яким розмірковують у Давосі, — вплив нових технологій на розвиток людства. Мова, зокрема, про Big Data, тобто «великі дані», але точного перекладу цього терміна ще немає. Мається на увазі весь обшир інформації, яку тепер можна зібрати про людей, їхні вподобання, реакції, рішення, емоції, біографії із соцмереж та інших інтернет-ресурсів. Вважається, що на основі цієї інформації, можна пізнати людину краще, ніж вона знає саму себе. Зокрема, передбачити її дії та рішення. Відомий письменник Ювал Ной Харарі застеріг, що така інформація у руках певних урядів може призвести до появи тоталітарних режимів нового типу.

Також днями у Давосі обговорювали права ЛГБТ-спільнот у різних країнах; нові екотехнології, як наприклад волокоптер — повітряне таксі на електричному двигуні, що керується з землі; впровадження нового покоління мобільних мереж 5G.