Богдан Форост разом зі своїм батьком після успішно проведеної у Бельгії операції з пересадки печінки.

 


Під час висадки алеї іменних дерев у Маріуполі. 

Алея іменних дерев розташувалася біля пологового будинку Маріупольського територіального медичного об’єднання здоров’я дитини та жінки. Молоді родини, прийшовши сюди для зимової висадки кленів, не приховували піднесеного настрою. Особливо раділи всі маріупольці появі іменних насаджень на честь маленьких Богдана Фороста і Дарини Романової...

Кілька місяців у Маріуполі тривав «Марафон добра» — серія благодійних акцій, ярмарків, концертів, вистав зі збору коштів на порятунок новонароджених Даринки та Богданчика, яким потрібна була термінова пересадка печінки через вроджену непрохідність жовчовивідних шляхів — біліарну атрезію.

Оперувати дітей в Україні хірурги відмовилися через недостатній розвиток вітчизняної трансплантології та відсутність необхідного досвіду оперування таких крихітних пацієнтів.

Батькам рекомендували їхати за кордон. Але операції вартістю майже в 130 тисяч євро для Даші і 135 тисяч євро для Богдана були не по кишені для їхніх сімей...

Усе місто, дізнавшись про ситуацію із постів у соцмережах, телевізійних і газетних оголошень, вболівало за долю малюків. Кожен прагнув допомогти, і за кілька місяців необхідні суми — загалом понад 8 мільйонів гривень — вдалося зібрати. Матеріальну допомогу виділила міська влада, свої внески у збір коштів на операцію робили разом із маріупольцями люди з усієї України.

У червні 2019 року маленьких Даринку і Богдана прооперували за кордоном. Кожна операція з трансплантації печінки тривала більш як 10 годин. Особливо складно бельгійським лікарям було рятувати Богданчика через несподівано виявлену вже на операційному столі судинну патологію. Втім, хірурги показали справжній клас. Донором для хлопчика став його батько.

Трансплантацію Даші провели в Італії. Шматочок своєї печінки доньці віддала її мама.

За інформацією прес-служби Маріупольської міськради, проект «#ТутВарто дарувати дерева» реалізується у рамках програми «Громадський бюджет». Місце, де розташувалася алея, визначили самі маріупольці, проголосувавши на місцевому веб-сайті. З висадкою допомагали співробітники «Зеленбуду». Тепер батьки можуть прикріпити на деревах іменні таблички з побажаннями для маленьких героїв.

Загалом двадцятеро сімей, у яких народилися малюки, отримали сертифікати на іменні деревця.

«Ми сподіваємося, що це стане традицією: в Маріуполі й надалі батьки висаджуватимуть дерева на честь своїх дітей, — розповіла начальник відділу розвитку туризму комунального підприємства «m. EHAB» Вікторія Давва. — Вже зараз родини називають дерева сімейними й планують приходити до них на кожен день народження своїх малюків. Обираючи дерева, ми врахували зимову посадку. На всіх саджанцях повністю сформоване коріння. Тому вже навесні вони почнуть зеленіти й прикрасять місто».

Фото прес-служби Маріупольської міськради.

Фото зі сторінки у Фейсбуці керівниці благодійного проекту #МАРАФОНДОБРА Наталії Дедової.