Одразу зазначимо: на Закарпатті ще в 60—70-х роках минулого століття розвідано кілька родовищ нафти і газу. Запаси — різної величини. Та найбільш відоме з потенційних газових — у селі Руські Комарівці Ужгородського району. Саме тут проблемними питаннями видобутку блакитного палива переймався в. о. голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко. Експлуатує родовище ТзОВ «Тисагаз». Його розробка розпочалася у квітні 2002 року. На сьогодні видобуто 153,5 млн куб. м. Глибина залягання — 3,5 тисячі метрів.

Засновником «Тисагазу» є «Каб Енерджі Інк» — американська компанія з пошуку та видобутку вуглеводнів, інформує прес-служба ОДА. Усі нафтогазові активи компанії розташовані на території України. Три ліцензійні ділянки — в межах Закарпатської області.

Як розповів директор «Тисагаз» Михайло Вукста, основними напрямами діяльності товариства є пошук та розвідка родовищ нафти, газу та інших корисних копалин, їх розробка. У 2015 році товариство сплатило 47 млн грн податків до бюджету. Тоді добовий видобуток перевищував сто тисяч кубометрів на добу.

Однак у квітні 2016-го виробництво на Русько-Комарівському родовищі було зупинено через те, що в природному газі з наявних свердловин вміст азоту перевищував допустиму норму за Кодексом газорозподільних систем. У 2017 році «Каб Енерджі Інк» інвестувало майже 1,6 млн дол. у відновлення виробництва на родовищі. Інвестори витратили значні кошти та зусилля з метою пошуку і розробки покладів вуглеводнів. Після сейсмічних досліджень було вибрано перспективні точки буріння.

Директор також зазначив, що після короткочасного відродження газовидобувна галузь області пішла на спад через зниження видобутку. Так, якщо торік добовий видобуток становив три тисячі кубометрів на добу, то цьогорічний — лише тисячу.

Олексій Гетманенко, вислухавши інформацію газовидобувників, запевнив, що лобіюватиме розв’язання проблем підприємства в профільному міністерстві із залученням народних депутатів України від Закарпаття.

Ужгород.