Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, заступник генерального директора з виробництва «Зоря»-«Машпроект» Микола Тройнич.

 


Учні військово-морського ліцею імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут 

Свою першу робочу поїздку до Одеси Голова Верховної Ради Дмитро Разумков розпочав зі знайомства з єдиним в Україні Військово-морським ліцеєм імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного. У поїздці його супроводжували два очільники парламентських комітетів, а також народні депутати від Одеси та Одеської області.

Торік Військово-морський ліцей, у якому загартовується майбутня еліта українського військового флоту, відзначив десяту річницю від дня створення. 

А в 2014 році, після російської окупації Криму, 22 ліцеїсти разом з переважною більшість викладачів прибули для продовження навчання до Одеси, де нині розташовано штаб Військово-морських сил Збройних Сил України.

Шість викладачів ліцею воювали на Донбасі, більшість ліцеїстів є дітьми учасників бойових дій, вихідцями з родин переселенців, багато хто з них сироти.

Дмитро Разумков відвідав навчальні класи інформатики, англійської мови, військово-морської підготовки, побував у кубрику, де мешкають ліцеїсти.

Командувач ВМС Збройних Сил України адмірал Ігор Воронченко розповів, що Військово-морському ліцею є чим пишатися: високими результатами випускників із ЗНО, сертифікатами зі знання англійської мови, спортивними досягнення й призовими місцями на предметних олімпіадах. І найголовніше — переважна більшість випускників ліцею обирають військові професії, зокрема військово-морську. Уперше минулого року до ліцею прийняли двох дівчат — у них окремий кубрик на дві людини.

Зустріч Дмитра Разумкова з ліцеїстами, викладачами, офіцерським складом, службовцями ВМС України розпочалася з приємного сюрпризу: у двох ліцеїстів, Данила Вінницького та Олександра Завертеня, був день народження, отож цього пам’ятного дня їх поздоровив глава парламенту. Також він вручив представникам ліцею Почесні грамоти Верховної Ради.

Спілкування Дмитро Разумков запропонував провести у форматі «запитання—відповідь». Запитань, звичайно, було чимало. Приміром, майбутніх морських офіцерів хвилює завершення будівництва першого в нашій історії корвета «Володимир Великий», закладеного на суднобудівному заводі в Миколаєві кілька років тому.

Голова Верховної Ради запевнив, що зміцнення обороноздатності України, у тому числі оснащення Збройних Сил новими зразками бойової техніки, є стратегічним напрямом. Що стосується завершення будівництва корвета «Володимир Великий», то воно обов’язково буде продовжено. Відповідаючи на запитання про чисельність Збройних Сил України й чи її не скорочуватимуть, Дмитро Разумков наголосив, що сьогодні, коли триває війна на Донбасі, коли країна-агресор нарощує військові м’язи, скорочення нашої армії не може навіть розглядатися.

Низку запитань також було присвячено соціальним проблемам — забезпеченню житлом учителів і офіцерів, підвищенню зарплати вчителям.

— Я ніколи не даю обіцянок, що все вирішиться найближчим часом. Верховна Рада знає про ці проблеми й ми робимо все можливе для того, щоб вони успішно були розв’язані, — сказав він.

Звертаючись до ліцеїстів і викладачів, Дмитро Разумков підкреслив, що з 2014 року в нашій державі кардинально змінилося ставлення до армії й захисту Батьківщини. «Необхідно зробити ще багато чого для того, щоб повернути Крим і Донбас. І я сподіваюся, що наступного разу ми з вами зустрінемося вже в Криму, де знову майорітиме український прапор», — сказав глава парламенту.

Також Голова Верховної Ради відвідав підприємство «Телекарт- Прилад», яке є національним виробником сучасних цифрових засобів зв’язку. Зокрема, неоціненний внесок підприємства у зміцнення обороноздатності нашої країни. Приміром, днями відбулися чергові польові випробування командно-штабної машини на базі «БТР-70», над розробкою й виготовленням якої працювали фахівці «Телекарт-Приладу». Після успішного проходження всіх випробувань підприємство планує наступного року запустити серійне виробництво цієї машини.

Голові Верховної Ради розповіли, що на заводі було розроблено новітній модуль забезпечення бойового чергування, який призначений для створення комфортних умов екіпажу мобільних комплексів. Зокрема, він містить у собі раковину з питною водою і ємністю для стоків, холодильник, мікрохвильову піч, нагрівальну індукційну плиту для приготування їжі, а також безліч зручних ящичків для кухонного приладдя з висувним столиком.

Під час спілкування на заводі з журналістами Дмитро Разумков відповів на запитання, що стосуються Верховної Ради, ситуації на газовому ринку й тарифів, децентралізації.

В Одеському національному університеті імені І. І. Мечникова Дмитро Разумков ознайомився з новітніми дослідженнями в галузі гідробіології, гідрохімії, екологічного моніторингу морів і океанів, а також гідроархеології, а також зустрівся з викладачами та студентами.

***

У середу, під час робочої поїздки до Миколаївської області, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков ознайомився з роботою державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект» та поспілкувався з трудовим колективом.

Голова парламенту зауважив, що розвиток реального сектору економіки залишається пріоритетним для держави. «Дуже важко переоцінити роль подібних підприємств, що відносяться до структури «Укроборонпрому», з точки зору економіки, національних інтересів, територіальної цілісності та обороноздатності держави. У країні, де триває війна, важливо, щоб чиновники розуміли проблематику цієї сфери», — наголосив він.

Дмитро Разумков також підкреслив необхідність створення не лише законодавчої, а й економічної бази для розвитку галузі суднобудування. «Для Миколаєва це пріоритетна сфера, але, на жаль, протягом багатьох років вона занепадала. Самих лише законодавчих ініціатив тут замало, якщо не обґрунтовувати їх економічно. Але мені б хотілося частіше бачити український прапор у світовому океані. Будемо намагатися зробити це разом», — зазначив Голова Верховної Ради.

Також Дмитро Разумков відвідав філію «Дельта-лоцман» державного підприємства «Адміністрація морських портів України», ознайомився з роботою підприємства і поспілкувався з колективом, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради України.

Відповідаючи на запитання журналістів, голова парламенту зазначив, що ця структура є прикладом позитивної монополії. «Наразі головне — це зберегти і розвивати підприємство, щоб воно працювало на благо держави», — підкреслив він.