У такий спосіб місцевих мешканців і гостей хочуть ближче познайомити з нашою культурою, національними традиціями, кухнею, спортивними досягненнями та окреслити потенціал прикордонної співпраці двох країн. І все це супроводжуватиметься майстер-класами, виступами творчих колективів і окремих виконавців.

Як зазначив Надзвичайний і Уповноважений Посол Словаччини в Україні Марек Шафін на прес-конференції, присвяченій цій події (на знімку — учасники конференції), такі відвідини мають обов’язково вилитися в конкретні проекти. І якщо раніше співпрацювали з найближчими регіонами, зокрема Закарпаттям, то під час цьогорічних Днів України в Кошице заплановано презентацію центральної та південно-східної частини України. «Ужгород — ворота в Україну, а завдяки таким Дням ми заходимо глибше», — каже пан посол.

Відбудеться також Словацько-український бізнес форум, де йтиметься про поточну ситуацію в Україні, особливу увагу тут хочуть приділити довкіллю, зокрема поводженню з відходами. Окремою темою буде винесено модернізацію органів самоврядування. Звісно, будуть і Словацько-українські дні туризму та культури, а ще — Всесвітній день книги та авторських прав.

Тим часом мер Кошице Ярослав Полачек акцентував увагу на тому, що прапор України і прапор його міста мають однакові кольори, а оскільки Дні України відбуватимуться, коли Кошице святкуватиме день міста, то «наші і ваші кольори зіллються в єдиний». Цікавим має стати Всесвітній день книги та авторських прав, який триватиме в рамках заходу. Відбуватимуться також різноманітні майстер-класи, зокрема з виготовлення ляльки-мотанки. Утім, найбільше вразила учасників прес-конференції Тетяна Протчева, яка представила інтелектуальну вишивку. Талановита майстриня створила новий напрям мистецтва «3D»-вишивки «Glow Art» і виготовила колекцію, присвячену видатним постатям: Тарасу Шевченку, Леонардо да Вінчі, Стіву Джобсу, зображення проявляються в темряві й стають фактично вашими співрозмовниками. Свої роботи вона повезе і в Кошице, а цього разу майстриня вручила послу Словаччини  вишитий власноруч QR-код, скопіювавши який можна переглянути фільм про Київ. До речі, її метод уже внесено до Книги рекордів України.

А ще в Кошице вшановуватимуть наших воїнів. Торік це місто було європейською столицею волонтерства, тоді марафон там бігли наші мужні захисники. Тож нині цю традицію вирішили продовжити — на Дні України до Кошице знову прибудуть воїни, щоб взяти участь тепер уже у «Ветеранській милі». Один із координаторів цього проекту, уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників антитерористичної операції Вадим Свириденко зауважив: «Такі акції дуже важливі нам, хто пройшов горнило війни, бо це дає змогу відволіктися. Ми вже бігли марафон у Словаччині, і наші сусіди дуже радо вітали ветеранів. Ми втрачаємо друзів, здоров’я, але розуміємо, що ці втрати не даремні, коли є така щира підтримка».

Водночас ще один учасник російсько-української війни — Руслан Боровик, який представить у Кошице свою фотовиставку, розповів, що на війні він був гранатометником, а світлини робив, щоб у такий спосіб донести своє бачення цієї жахливої історії. Фото ж, зізнався боєць, ще і його своєрідна психологічна реабілітація. На жаль, каже воїн, дуже багато його побратимів, тих, кого він знімав, уже немає серед живих, і, за іронією долі, ці портрети потім ставали, на жаль, надгробними. Тому важливо проводити такі марафони і всіляко підтримувати живих. «Сподіваюся, все, що побачать люди під час виставки, не повинно повторитися. Війна — це жах!»

Фото автора.