Дипломат, колишній міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

Українці часто у своїх повідомленнях в соціальних мережах цікавляться тим, що саме дають нашій країні схожі зустрічі. Заступник глави парламенту відповіла на це саме на цьому інформаційному майданчику — на своїй сторінці у Фейсбуці.

Маленьке швейцарське містечко Давос приймає Всесвітній економічний форум уже п’ятий десяток разів, нагадала О. Кондратюк. «Заснований рівно півстоліття тому Давоський форум замислювався його ініціатором і організатором Клаусом Мартіном Швабом як зустріч лідерів європейських бізнес-компаній», — йдеться в повідомленні. Водночас, парламентарка нагадує, що співзасновником форуму з менеджменту в Давосі був українець Богдан Гаврилишин.

Згодом форум перетворився на одне з найбільших і найавторитетніших міжнародних зібрань, під час якого вже давно обговорюють на лише проблематику ділового світу, а й найактуальніші питання людства — екологію і кліматичні зміни, мир та безпеку тощо. «У Давосі укладаються угоди, приймаються ключові рішення, — наголосила О. Кондратюк. — Уже п’ятнадцять років тут присутня й Україна. Перший Український ланч організували в січні 2005 року, після того, як заснована українським бізнесменом Віктором Пінчуком корпорація «Інтерпайп» стала першим українським корпоративним членом Всесвітнього економічного форуму. Дуже тішить організація спеціального Українського дому в межах форуму. Тут завжди людно, на відміну від Російського дому».

Олена Кондратюк виокремила три головні місії форуму. Передусім, за її словами, Давос завдяки його швейцарським і українським організаторам став для України місцем серйозних дискусій та інтелектуального збагачення через спілкування з особистостями світового масштабу. «Цього року українські учасники почули багато корисного від журналіста Фаріда Закарія, Нобелівського лауреата з економіки, професора Йельського університету Роберта Шиллера, колишніх прем’єр-міністрів Великої Британії Девіда Камерона і Тоні Блера, екс-президента Польщі Александра Кваснєвського, екс-прем’єр-міністра Швеції, важливого переговорника і учасника врегулювання на Балканах Карла Більдта та багатьох-багатьох інших», — поінформувала заступник глави парламенту.

Форум знайомить українців зі світовими тенденціями і трендами, переконана О. Кондратюк. Вона стверджує, що Давос — це місце, де обговорюються найактуальніші питання людства, місце презентацій новацій у технологіях, економіці, в загальних баченнях та підходах. «Серед актуальних проблем, якими переймається світ, для мене особисто одне з головних місць займають питання гендерної рівності, — йдеться у повідомленні, розміщеному заступником Голови Верховної Ради. — Досі під враженням від відвідання Павільйону рівності, який користувався тут, мабуть, найбільшою популярністю. Ми обов’язково використаємо багато з почутого і побаченого під час підготовки наступного Українського Жіночого Конгресу».

На думку політика, третьою, але не менш важливою можливістю, яку дає нашій країні зібрання в Давосі, є розширення і зміцнення кола друзів. «Десятки зустрічей, сотні потисків руки, тисячі усмішок у розмовах про Україну, — стверджує вона. — Доброзичливість і співпереживання, бажання спільно працювати і розвиватися — ось відчуття, які я виношу після спілкування з нашими міжнародними партнерами. І це, напевно, найголовніше покликання — посилювати підтримку України на міжнародній арені, змінюватися і ставати кращими, ставати рівними серед рівних».

Вл. інф.

Фото зі сторінки Олени Кондратюк у Фейсбуці.