Чергове засідання робочої групи із розробки законопроектів з питань народовладдя та прямої демократії. 

Під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука відбулося чергове засідання робочої групи із розробки законопроектів з питань народовладдя та прямої демократії. Під час наради обговорювали проект закону про всеукраїнський референдум.

За словами Першого заступника глави парламенту, підготовлений законопроект не є остаточною редакцією і потребує ще суттєвого доопрацювання. Однак під час його розробки вже досягнуто згоди між учасниками групи стосовно таких істотних і дискусійних питань, як предмет референдуму та участь всеукраїнських громадських організацій у проведенні референдуму, а також термінологічно приведено норми законопроекту у відповідність до Виборчого кодексу. Про це Руслан Стефанчук поінформував на своїй сторінці у Фейсбуці. Процес доопрацювання зазначеного законопроекту триває, зауважив він. Існує, зокрема, низка питань, насамперед процедурних, щодо проведення всеукраїнського референдуму, які неможливо вирішити без активного обговорення із представниками Центральної виборчої комісії, Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації та Міністерства цифрової трансформації України.

В обговоренні проекту закону взяли участь, зокрема, заступник міністра юстиції Олександр Банчук, голова громадської організації «Український інститут прямої демократії» Павло Куфтирєв, експерт цієї організації Борис Малишев, завідувач відділу Інституту законодавства Верховної Ради України Оксана Клименко, співголова ради спілки «Реанімаційний Пакет Реформ» Юлія Кириченко, член Центральної виборчої комісії Павло Любченко, голова Центру розвитку інновацій Сергій Лобойко. Руслан Стефанчук звернувся із проханням до учасників групи продовжити активну і змістовну роботу над доопрацюванням законопроекту, особливу увагу приділивши процедурним питанням голосування.

Раніше, під час Погоджувальної ради, яка відбувалася 13 січня цього року, Перший заступник Голови Верховної Ради висловив припущення, що проект закону про референдум можуть винести на розгляд уже на старті третьої сесії дев’ятого скликання — на початку лютого. Тоді ж стало відомо, що робоча група, яка працює над пакетом законів, пов’язаних із народовладдям, регулярно проводить засідання і вже розробила цілу структуру законопроектів. За словами Р. Стефанчука, весь обсяг питань, пов’язаних з народовладдям, неможливо вирішити одним законом про референдум, але все ж саме цей документ стане першим у цій розробці. Усього зазначений пакет законів найпевніше охопить таку площину питань — проведення всеукраїнського та місцевих референдумів, запровадження так званих «народних ініціатив», процедура відкликання народом посадових осіб, накладання народного вето на ті чи інші законодавчі ініціативи та надасть інструменти для формування народом пріоритетів для влади.

Вл. інф.

Фото з офіційної сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.