Начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону полковник Іван Гайда і Надія Цюра.

Від початку російсько-української війни Військово-медичному клінічному центру Західного регіону промислові підприємства, деякі країни, благодійні фонди та окремі громадяни надали спонсорської допомоги на суму 64 млн грн. Про це під час зустрічі з меценатами у Львівському будинку офіцерів розповів начальник медичного центру, кандидат медичних наук, полковник Іван Гайда.

У зоні відповідальності Військово-медичного клінічного центру Західного регіону перебувають військові медичні заклади семи областей. Окрім госпіталів, це медичні роти та майже 50 пунктів і лазаретів у військових частинах.

Постійно на Донбасі працює 66-й мобільний госпіталь, який надає допомогу пораненим бійцям та місцевим жителям.

Медики центру побували в усіх гарячих точках. Вони надавали допомогу під час бойових дій у Донецькому та Луганському аеропортах, визволення Слов’янська та Лисичанська та інших населених пунктів. Під час боїв і транспортування поранених було знищено сім медичних автомобілів.

Без допомоги громади оснастити хірургічні палати, реабілітаційні центри, поліпшити матеріальну базу було б дуже сутужно.

«Шостий рік наші спеціалісти виконують завдання за призначенням, надають спеціалізовану та вузькопрофільну медичну допомогу в районі проведення Операції об’єднаних сил. З року в рік представники наших госпіталів вирушають на заміну колегам до військового мобільного госпіталю, що в Покровську. Вони самовіддано продовжують боротьбу за життя усіх наших військовослужбовців та громадян, які мешкають у прифронтових населених пунктах», — розповів полковник Іван Гайда, який подякував меценатам та спонсорам, небайдужим громадянам за допомогу військовим медикам.

Слова подяки пролунали на адресу присутнього народного депутата України Ярослава Рущишина з фракції «Голос» — завдяки йому та фонду Святослава Вакарчука госпіталь отримав вкрай необхідне медичне обладнання.

Один із заводів із зарубіжними інвестиціями подарував центру капітально відремонтований і переобладнаний для медичних послуг автобус, який перевозить поранених на фронті, а уряд Японії — найкращий у Західній Україні томограф вартістю 13 млн грн.

Дуже цікавою і повчальною стала історія подружжя, яке відмовилося проводити помпезне святкування 60-річчя і на зекономлені кошти придбало УЗД за 1,3 млн грн. Щомісяця актор львівського театру передає зі своєї зарплати по тисячі гривень на підтримку військової медицини.

Про те, в яких умовах доводилося працювати медикам у Донецькому аеропорту, де в підвалах у малопристосованих приміщеннях лікували 54 воїнів, на зустрічі з меценатами розповів хірург Дмитро Лось.

Нині в медичному центрі надають допомогу хворим понад тисячу працівників, із них 233 лікарі. Тут нещодавно створено благодійний фонд «Фундація підтримки медицини для військових». Як розповіла виконавчий директор Надія Цюра, головне завдання фонду — сприяння військовослужбовцям, які дістали поранення під час боїв на сході, а також надання допомоги медичним спеціалістам у професійному зростанні, щоб вони могли брати участь у профільних міжнародних симпозіумах.

Фото АрміяІnform.